Konstutsmyckning vid de olika avfarterna hjälper bilisterna att hålla reda på var de befinner sig i tunneln. Här är ”Vassen” vid Roslagstull. Foto: TT/Tomas Oneborg

Konsten visar vägen i Norra Länken

Uppdaterad
Publicerad

Nya vägtunneln Norra Länken innehåller, förutom körbanor, en hel del konst.

På söndag öppnar vägtunneln Norra Länken i Stockholm. Tunneln ska fungera som genomfart för 90.000 fordon varje dygn och bygget är ett av norra Europas största i sitt slag.

Enligt Trafikverket är säkerheten i tunneln av högsta prioritet – något som gjort att man satsat på konst. 

– Det är ett rum som inte har något väderstreck, ingen väderlek, inga viltdjur eller långsamt gående fordon. Det är så mycket som är säkert i en tunnel. Men så finns det där obehagliga när man åker ner och man tappar orienteringen. Då måste man ha något som händer och där kommer konsten in, säger Pål Svensson, konstnär.

Natur i underjorden

Tanken är att bilisterna ska kunna orientera sig längs tunneln med hjälp av motiv från ängar och vattendrag i närliggande Hagaparken och gestaltningar av naturens årstider.

Är naturtemat något av en kompensation för att man bygger en stor billed?

– Naturen finns ju med i konsten nästan överallt. Det är ju en del av den stora upplevelsen, den här norra delen av Stockholm och det tycker jag att det finns all anledning att uppmärksamma, säger Pål Svensson.

”Haft med konsten överallt”

Offentlig konst i stadsbyggnaden är ingenting nytt. I 40- och 50- talens folkhemsbygge skulle medborgarna erbjudas skulpturer runt husknuten och i Stockholms tunnelbana hjälper stationskonsten dig att upptäcka när det är dags att stiga av.

– I Sverige har vi sen länge tillbaka haft med konsten överallt. I arbetarrörelsen användes den för att beskriva vanliga människors liv. Jag tycker att vårt sätt att vara på speglas i att vi med omsorg vill ta hand om alla platser, säger Pål Svensson.

Arkitektbyrå, konstnärer och Trafikverket har samsats och kompromissat kring Norra Länkens konst. Och det har funnits tydliga restriktioner mot att sväva iväg allt för mycket.

Vill inte locka fotande turister

– Klart det finns begränsningar så till vida att de konstnärligt utformade platserna inte får vara för uppseendeväckande. En plats som indikerar att det ser ut som att de börjar brinna, eller liknande, det får man absolut inte ha, säger PeGe Hillinge, arkitekt, och lägger till:

– Det får inte vara så att det lockar till att turister stannar till med deras bilar och fotograferar. Det vill man ju inte ska hända, det är ju trots allt en väldigt farlig miljö vi är i här.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.