Visa alla (2)
Visa alla (2)

Konsthistorien målas om

Uppdaterad
Publicerad

Konturen av en öppen hand målad på en vägg i en grotta i Indonesien har daterats till 40.000 års ålder. Därmed utmanas Europa som konstens vagga.

– Européer kan inte längre exklusivt påstå att de var de första att utveckla ett abstrakt tänkande. De måste dela det, åtminstone, med de tidiga invånarna i Indonesien, säger Anthony Dosseto vid australiska University of Wollongong, till tidskriften Nature.

För över 50 år sedan hittades tolv handavtryck och målningen av en gris på väggarna på sju grottor på ön Sulawesi. Nu har konstverken daterats med moderna metoder.

De tidigare äldsta dateringarna av grottkonst, från Spanien och Frankrike, är knappt 40.000 år. En av händerna på Sulawesi dateras nu till cirka 40.000 år medan grisen har målats för cirka 35.000 år sedan.

Forskarna menar att människans förmåga att framställa konst antingen uppstod ungefär samtidigt i av varandra oberoende civilisationer, eller följde med Homo sapiens när de lämnade Afrika för att spridas över världen.

Wil Roebroeks, vid universitetet i nederländska Leiden, har teorier om varför Europa tidigare har ansetts vara först.

– Jämfört med Europa har lite fältarbete utförts i Asien, och nya fynd kommer att fortsätta utmana det vi tror att vi vet om mänsklig evolution.

  • Den tidigare äldsta dateringen av grottkonst, däribland en handmålning, finns i El Castillo-grottan i norra Spanien och anses vara cirka 37 300 år.
  • Den äldsta målningen av djur, en noshörning, har daterats till 35.300-38.827 i Chauvet-grottan i Frankrike.
  • Spår av röd färg som anses vara 36-000 till 41.000 år gammal har hittats i Fumane i Italien.

Källa: AFP, Wil Roebroeks vid universitetet i Leiden i Nederländerna (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer