Konstkritikern om verket som blev världsnyhet: ”Billig Banksykopia”

Uppdaterad
Publicerad

Restaurang Riche i Stockholm har hamnat i mitten av en internationell konstkontrovers: ett verk av konstnären Iron där den kinesiska presidenten Xi Jinping klätts ut till Batman anklagas för rasism. Konstkritikern Dennis Dahlqvist tycker att kritiken är befogad.

Den filippinske modeinfluencern Bryan Grey Yambao, mer känd som Bryanboy, var på lunch på restaurang Riche. Väl på plats upptäckte han bilderna av Kinas president Xi Jinping utklädd till Batman, en anspelning på den fladdermus i kinesiska staden Wuhan som misstänks ha spridit coronasmittan. 

”Billig Banksykopia”

I ett inlägg på Instagram skriver Bryanboy att verket utgör en rasistisk stereotyp och att många med asiatiskt ursprung bär på upplevelser av rasism sen coronapandemin började.  Inlägget, som delades med hans 585 000 följare spreds snabbt och blev en världsnyhet. Restaurang Riche plockade därefter ner bilderna.  

Konstkritikern Dennis Dahlqvist är inte förvånad över de starka reaktionerna och menar att konstverket faller platt. 

- Jag har alltid känt att Iron är en billig och ganska platt Banksykopia.  Han jobbar med samma typ av provokation, som har sociala eller politiska implikationer. Men nu märker vi att det är ganska svårt, man måste ha fingertoppskänsla.

Konstnären Iron skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att:

”Verket är antirasistiskt och riktat mot Kinas rasistiske diktator Xi Jinping, naturligtvis inte mot asiater i allmänhet. Om någon uppfattar det som rasistiskt är det en grov misstolkning enligt mig.”

Se mer om konstkontroversen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.