Aktivister bildar mänsklig kedja från Y-blokka till Stortinget för att få politiker att rädda byggnaden. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Konstmuseet MoMA i New York ber Norge bevara Picassoverk

Uppdaterad
Publicerad

The Museum of Modern Art (MoMA) har skickat ett brev till Oslo kommun, Erna Solberg och andra ministrar, där de ber om att rivingen av Y-blokka ska omprövas. Rivningen skulle innebära en stor förlust för norskt arkitekturarv, menar museet.

Y-blokka är en av byggnaderna i det norska regeringskvarteret som blev skadat den 22 juli 2011 då Anders Behring Breivik anlade en bomb. Byggnaden innehåller flera verk av Pablo Picasso. Det mest kända är Fiskarna, som är en integrerad del av fasaden.

”Förlust för norskt arkitekturarv”

I brevet från MoMA som norska tidningen Verdens gang har fått tillgång till skriver de att de är bekymrade över rivningen av Y-blokka:

”Rivningen kommer inte bara utgöra en stor förlust för norskt arkitekturarv. Alla försök att flytta Picassos platsspecifika verk till andra platser skulle också vara olyckliga eftersom det skulle förvränga konstnärens intentioner”.

Stora pausknappen

Rivingen av Y-blokka har väckt stort engagemang. En av dem som engagerat sig i byggnadens bevarande är Tone Selmer-Olsen, styrelseordförande i Oslo Arkitektforening.

– Att Museum of Modern Art i New York, en av världens viktigaste konst- och arkitekturinstitusioner, nu har skickat brev till statsministern och flera ministrar i Norge för att be dem om att stoppa rivingen, vittnar om att Y-blokka inte bara är ett av vårt lands mest unika modernistiska verk – men att det också är en del av världens arkitektur- och konsthistoria, säger hon till Verdens gang.

Nu hoppas hon att regeringen ”trycker på den stora pausknappen och utreder ett bevaringsalternativ”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer