Y-blokka, med sina reliefer av bland annat Picasso, ska rivas. Foto: Lise Åserud/TT

Oslo tingsrätt ger grönt ljus för att riva Y-blokka

Uppdaterad
Publicerad

Organisationer och arkitektföreningar i Norge har stämt staten för att Y-blokka och dess Picasso-målning ska få stå kvar, men nu ger tingsrätten i Oslo grönt ljus för rivning, skriver Aftenposten.

Efter att fylkesombudsmannen (motsvarande landshövding) sagt nej till att stoppa rivningen av ”Picassohuset” Y-blokka i Oslos regeringskvarter stämde ett flertal organisationer och arkitekter norska staten för att bevara bygget. Y-blokka anses av många arkitekter och konstnärer vara av mycket högt kulturhistoriskt värde.

I stämningsansökan skrev organisationerna att detaljplanen innehöll en rad fel och att alternativ till rivning inte utretts. Enligt Aftenposten behandlas inte frågan förrän i augusti varpå man bett tingsrätten att förhala rivningen tills dess.

Men under tisdagen skrev tingsrätten att det inte är en reell möjlighet att felen skulle haft avgörande betydelse för detaljplanens innehåll och att den därför är giltig.

Det finns därför inga hinder att fortsätta rivningen – som redan påbörjats. Byggnaden skadades 2011 i samband med terrordådet i Oslo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer