• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Y-blokka, med sina reliefer av bland annat Picasso, ska rivas. Foto: Lise Åserud/TT

Norges regering sätter hårt mot hårt – river Picassohus trots stämning

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen stämde flera organisationer den norska staten för att stoppa rivningen Picassohuset Y-blokka i Oslos regeringskvarter. Men moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) går hårt fram och väljer att börja riva huset innan stämningsansökan hunnit behandlas.

Det Y-formade huset Y-blokka är ritat av den erkände norske arkitekten Erling Viksjø och anses av många vara en arkitektoniskt, kulturhistoriskt och konstnärligt omistlig byggnad, med sin unika naturbetongsfasad och gigantiska reliefer av konstnärerna Carl Nesjar och Pablo Picasso.

Men den norska staten har fått nog av att vänta ut protesterna mot den planerade rivningen. Trots att flera organisationer och arkitektföreningar i Norge har stämt staten för att Y-blokka ska få stå kvar, menar moderniseringsminister Nikolai Astrup att han gett order till det statliga byggbolaget Statsbygg om att rivningen ska påbörjas omgående.

– Om vi inte kommer igång med rivningen kommer det att kosta mer än en miljon kronor om dagen. Det här har varit planerat länge och har klubbats igenom i riksdagen. Vi sätter igång rivningsförberedelserna omedelbart.

Terrordådet

Bakgrunden till rivningsbeslutet är terrordådet som drabbade Oslo och Utøya sommaren 2011. Tidigare fanns planer på att freda Y-blokka som ett kulturminne, men när regeringskvarteren visade sig sårbara under attacken ansåg regeringen att Y-blokka har för stora säkerhetsbrister för att tjäna som regeringsbyggnad.

– Y-blokka är en nationalikon. Och man river inte en nationalikon, det är väldigt ociviliserat. Många blir provocerade av att staten fortsätter att svara på samma sätt: ”Vi har minsann utrett alltsammans rätt och riktigt”. De vägrar att ompröva sin ståndpunkt, säger Gisle Løkken, ordförande i Norska arkitekters landsförbund och en av de som stämt norska staten.

Protester fortsätter

Gisle Løkken kommer tillsammans med övriga organisationer att fortsätta driva sin stämningsansökan, trots att regeringen inte kommer att vänta på att den behandlas innan man börjar rivningen. Samtidigt fortsätter protesterna och man letar desperat efter fler sätt att stoppa staten.

En av de protesterande är Erling Viksjøs barnbarn Espen Viksjø, som också är arkitekt.

– Den här byggnaden är helt världsunik, faktiskt. Hoppet om att vi kan rädda Y-blokka lever fortfarande. Om folk kedjar fast sig i protest är jag med dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.