Konstmusiksystrar vill bryta mansdominansen

Publicerad

Som kvinnlig tonsättare är det lätt att känna sig ensam. Det vill gruppen Konstmusiksystrar motverka. Nu presenterar några av dem sina verk på Konserthuset i Stockholm.

Rosanna Gunnarsson har skapat ljud- och bildverket ”Baltic Sea”. Genom att mäta en surfares rörelsemönster har hon fått data som hon har överfört till musik, med syntar och sinustoner (rena toner utan övertoner). 

– Det handlar om naturupplevelser i sig och att hitta det här som uppstår när kroppen och sinnet samarbetar, säger Rosanna Gunnarsson.

Näterk för kvinnor

Marta Forsberg har skapat verket ”Light Colours”, där ljuset i rummet pulserar i takt med musiken. 

Båda tonsättarna är med i gruppen Konstmusiksystrar, ett nätverk för kvinnor och transpersoner som är under 30 år.

– Konstmusiken är historiskt sett extremt mansdominerad. Det är lite bättre nu, men fortfarande inte 50-50 på musikhögskolan, säger Rosanna Gunnarsson.  

– Jag kände inte till några andra tjejer förrän jag var 20 år. Man får hela tiden den här frågan ”Oj, du är tjej? Vad ovanligt”. Därför är det så bra att den här gruppen finns, att det finns förebilder och att vi kan inspirera varandra. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.