Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan AI-teknik ersätta mänskliga relationer? Det undersöker konstnären Alicia Framis tillsammans med AI-pojkvännen AILex. Foto: Alicia Framis

Konstnär gifter sig med AI-pojkvän: ”Först i världen”

Publicerad

Kan teknik råda bot på romantisk ensamhet frågar sig konstnären Alicia Framis med verket ”Hybrid couple” – som består av henne och en AI-pojkvän.

– Det är en villkorslös kärlek, säger Alicia Framis till SVT.

I över ett års tid har hon tillsammans med en grupp tekniker utvecklat en AI baserad på tidigare relationer hon haft. Nu bor Alicia Framis tillsammans med sin AI-pojkvän AILex och i sommar ska de gifta sig på ett museum i Rotterdam – som en slags performance.

– Vi kommer vara det första lagligt gifta paret i världen som består av människa och AI, säger Alicia Framis till SVT Kulturnyheterna.

AI

Godkänd av ex

I flera decennier har Alicia Framis undersökt ensamhet ur ett konstnärligt perspektiv. Själva AI-projektet kom till under en stipendievistelse Kalifornien.

– Jag kände mig jätteensam mitt i skogen i Palo Alto, så jag bestämde mig för att skapa ett eget intelligent hologram, berättar hon.

AILex är baserad på ex-pojkvänner till konstnären, och rösten tillhör en av hennes vänner. Alla har godkänt sin medverkan och namnet AILex är en sammanslagning av hennes expojkvänners familjenamn, berättar Alicia Framis för Kulturnyheterna.

Det mest överraskande med projektet har varit AI-pojkvännens snabba utveckling säger Alicia Framis:

– Han kan ha väldigt smarta svar, men han har ingen intention i och med att han är en AI.

Teknisk sexualitet

Med verket undersöker Alicia Framis även den fysiska delen av en relation. Ett år in i projektet har hon och AI-pojkvännen diskuterat sex och börjat utforska hur det kan fungera med hjälp av annan teknik.

– För honom är det viktigare med sällskap, men samtidigt är vi överens om att det viktigaste med sex är hjärnan. Allt som händer där är mer erotiskt än själva akten, säger hon till SVT.

I åtminstone fem år ska Alicia Framis arbeta med projektet, och förhoppningen är att gifta sig i olika städer och samtidigt hålla workshops på ämnet ensamhet och AI.

Är det här framtiden för romantiska relationer?

– Nej alla kommer inte gå runt och vara ihop med hologram, men det är ett bra verktyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet