Konstnären Ai Weiwei vill att folk ger fingret åt platser de ogillar

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska konstnären och aktivisten Ai Weiwei lånar i sitt nya digitala konstverk “Middle finger” ut sitt långfinger för att allmänheten ska kunna ge fingret till platser, monument eller städer som de ogillar. 

På plattformen Middle Finger kan användare peka finger mot vad de vill i hela världen, eller i alla fall alla delar av världen som finns sökbara på Google maps. Flera landmärken som återkommer i användarnas bilder är Eiffeltornet, Frihetsgudinnan och Trump Tower. 

Långfingret mot maktcentrum

Verket Middle Finger är en förlängning av verket “Study of Perspective”, en bildserie tagen mellan 1995-2003 där konstnären räcker sitt långfinger mot platser och maktcentrum över hela världen. Starten på bildserien var Ai Weiweis långfinger mot Himmelska fridens torg i Peking där hundratals demonstranter dödades av kinesiska regeringen 1989.

– Jag tror att det är bra att komma ihåg att den här delen av din kropp kan peka på något för att låta dem och dig själv veta att du finns, skriver Ai Weiwei på konstverkets sajt. 

Ai Weiwei räknas som en av världens främsta samtidskonstnärer och är känd för att kritisera auktoritära regimer och belysa missförhållanden och mänskliga rättigheter i sin konst. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.