Konstnären Lars Vilks hotad

Publicerad

Konstnären Lars Vilks, som tecknat profeten Muhammed som rondellhund, har fått telefonhot från Somalia. Polisen i Helsingborg tar hotet på allvar.

Hotet mot Vilks kommer knappt tre dygn efter det att den danske tecknaren Kurt Westergaard i sitt hem räddade sig undan en somalisk terrorist, som med yxa och kniv skulle försöka mörda honom.

Det första av två samtal kom på måndag förmiddag. Vilks säger att han vid en kontroll kunde konstatera att det uppringande numret fanns i Somalia.

I landet, som sedan många år är hårt sargat av inbördeskrig, försöker den islamistiska rörelsen al-Shabab erövra allt större inflytande. Organisationen ska ha band till al-Qaida.

I förra månaden dödade en al-Shabab-anhängare, som ska ha bott i Danmark, minst 22 människor, bland dem tre ministrar, vid ett självmordsbombattentat i huvudstaden Mogadishu.
Den man som hotade Vilks talade svenska.

– Mannen, som talade bruten svenska, frågade om jag kände till vad som hänt i Danmark och konstnären Kurt Westergaard. Jag sade att jag förstås visste om det, säger Lars Vilks till Helsingborgs Dagblads nätupplaga.

– Då förklarade mannen att de var ute efter mer och att de snart skulle komma till mig. Då hälsade jag dem välkomna, säger Vilks.

Enligt Säpos presstalesman Patrik Peter sköter den vanliga polisen utredningen av hotet.
– Det kan ju vara så att polisen vill ha vår hjälp och då ställer vi naturligtvis upp, säger Peter till TT.

Polisen i Helsingborg vill inte uttala sig om fallet.
– Jag har inga som helst kommentarer om hur utredningen av hotet bedrivs, säger Göran Hassel, informatör vid polisen.
Westergaard var en av de danska konstnärer som för Jyllandsposten gjorde teckningar av profeten Muhammed. Westergaards teckning visar Muhammed med en bomb i sin turban.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.