Konstnären Lennart Jirlow är död

Uppdaterad
Publicerad

Den folkkäre konstnären Lennart Jirlow har avlidit. Han blev 83 år. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Lennart Jirlow är känd för sina miljöer och porträtt från Frankrike, där han själv bodde under en stor del av livet.

– Lennart somnade in här hemma i Stockholm lugnt och stilla. Han var omgiven av dem han älskade mest, säger hustrun Flavia Jirlow till SvD.

Lennart Jirlow föddes i Stockholm 1936. Han studerade konst vid Konstfack i Stockholm och vid Konstakademien i Florens.

Konsten präglades av vardagen

Merparten av sin tid tillbringade han i Frankrike och hans konstnärsskap präglas också av vardagsnära miljöer i Sydfrankrike och Paris.

– Det var scener från det goda livet, söndagsmiddagarna med familjen och så vidare. Och det känns ganska intressant i dag eftersom det här är något som folk gillar att hålla sig i – en slags trygghet i dessa coronatider. På det sättet var Jirlow ganska uppskattad, säger konst- och designkritikern Dennis Dahlqvist.

Han var även intresserad av teater och porträtterade under sin karriär ett flertal skådespelare och artister, som Evert Taube, Börje Ahlstedt och Povel Ramel. Den sistnämnde skrev även en låt, ”Som en gubbe på en tavla av Lennart Jirlow”, till hans ära. Vid sidan av måleriet arbetade han som scenograf vid uppsättningar på bland annat Kungliga operan och Dramaten.

Lennart Jirlow var sommarvärd i radioprogrammet Sommar i juli 2010.

Jirlow-målning från en utställning i Stockholm 2005. Foto: Leif R Jansson / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.