• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: SVT & TT

Scensveriges verksamhetschef: Stora problem att konstnärer nekas visum

Uppdaterad
Publicerad

Flera kulturutövare har nekats inträde till Sverige i samband med utställningar och framträdanden för att de är ”unga och ogifta”. Nu senast två iranska konstnärer.

– Det är ett problem för samhället och hela vår civilisation, säger Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman till Kulturnyheterna.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om hur två iranska konstnärer nekats visum för att ställa ut på konstmässan Supermarket i Stockholm. Trots god framförhållning, ifyllda blanketter, betalda flygbiljetter och ett färdigt program för besöket fick de bägge sina visumansökningar stoppade.

Ulricha Johnson, verksamhetschef, för organisationen Scensverige, berättar för Kulturnyheterna att nekade visum är något man får hantera ofta.

– Det är något som sker kontinuerligt. Till exempel skulle vi år 2015 ha hit ett gästspel från en professionell teatergrupp från Syrien. Flygbiljetterna var köpta och allt var planerat, men så nekades de visum. Så vi fick bara ställa in, säger hon.

”Vill inte sluta bjuda in”

Men förutom att man går miste om kulturutbytet menar Ulricha Johnson att det går åt resurser och pengar när visumet nekas.

– För att kulturutövarna ska kunna söka visum måste vi boka flygbiljetter och hotell så att de kan visa upp kvitton på ambassaden. Om de sedan blir nekade inträde fryser de pengarna inne, säger Ulricha Johnson och fortsätter:

– Men vi vill ju inte sluta bjuda in de här gästerna. Vi tycker att det är så viktigt och så prioriterat för oss att få hit de här gästerna så vi söker visum om och om igen. Vi lägger ner massa tid och pengar på det och ibland går det men ibland går det inte.

”Ett problem för samhället”

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman är också upprörd över att konstnärer nekas visum för att det anses finnas en möjlighet att de inte vill åka tillbaka hem.

– Det finns få saker som gör mig så arg som det här, säger han. Det är ett problem för samhället och hela vår civilisation. Tar vi bort den här typen av kulturella möten tar vi också bort en del av samhället.

Han menar att kulturutövares visum borde kunna bedömas på andra sätt än vanliga turister.

– Som människor är de inte viktigare än andra människor, men den funktion de fyller i samhället är så betydelsefull att de måste särbehandlas i de här fallen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.