Marianne Lindberg De Geer hoppar av utställningen på Jamtli, efter att den kontroversielle konstnären Lars Vilks blivit portad. Foto: Scanpix

Konstnärer ratar Jamtli till stöd för Lars Vilks

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Marianne Lindberg De Geer drar sig ur en kommande utställning på kulturmuseet Jamtli, för att Lars Vilks har blivit portad.

I måndags kunde Kulturnyheterna rapportera att konstnären Lars Vilks, känd bland annat för sitt omdiskuterade rondellhundsprojekt, blir portad från den kommande utställningen ”Udda och jämt” på Jamtli i Östersund.

Anledningen är att Vilks har beslutat sig för att tala på den antimuslimska organisationen SION:s möte i New York.

Lars Vilks

”Han har haft en vecka på sig att ta tillbaka sina uttalanden utan att göra det, och då är han inte välkommen här” sa Jamtlichefen Henrik Zipsane till SVT Mittnytt.

Uppmanar alla att lämna

Nu reagerar flera konstnärer på Jamtlis beslut. Ola Åstrand och Marianne Lindberg De Geer hoppar av utställningen. I Expressen förklarar De Geer varför:

”Allting måste kunna undersökas i ett land som vill kalla sig en demokrati. Och religion är ett område som malkten sedan urminnes tider lierat sig med när det passat och vice versa (...) Jag uppmanar mina medutställare på Jämtli att, som jag, lämna projektet 'Udda & Jämt'”.

”Måste vara solidarisk”

Konstnären Ola Åstrands avhopp är ett svar på De Geers uppmaning. Till Länstidningen Östersund säger han att det handlar om solidaritet konstnärer emellan:

”Man måste vara solidarisk, det är en sådan utsatt yrkesgrupp, konstnärskåren ändå, vi blir behandlade lättvindigt och respektlöst. I det här fallet är det tyvärr så att om inte Lars Vilks får ställa ut med oss andra så tänker inte jag heller ställa ut”.

”Vi vill inte agera plattform”

Museichefen Henrik Zipsane på Jamtli verkar inte särskilt bekymrad över avhoppen när Kulturnyheterna ringer upp.

– Det är inget att göra åt. De är fria konstnärer och människor, det får vi acceptera. 

Är det rätt att porta Lars Vilks konst på grund av att man ogillar hans åsikter?

– Som konceptkonstnär är han en del av sitt konstverk. Det spelar ingen roll vad han ställer ut på Jamtli. Hela hans livsform är en del av hans konstverk. Fram till i juli i år hade vi inga problem med Vilks. Vi har inga problem med rondellhundarna och det han gjort tidigare. Men han kliver över en gräns när han åker på Sionkonferensen den elfte september. Vi vill inte agera som plattform för Vilks budskap och det han har sagt i medier, säger Henrik Zipsane.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lars Vilks

Mer i ämnet