Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nils Hyllienmark berättar om hur det är att fira årsdagen av Nimis utan Lars Vilks. Foto: Björn Lindgren/TT

Lars Vilks verk Nimis firar 42 år – men framtiden är fortfarande oviss

Uppdaterad
Publicerad

Lars Vilks berömda verk Nimis har stått på Kullaberg i 42 år. Detta firar Nimis vänner under söndagen med frågestund och musik.

Det var 1980 som Lars Vilks påbörjade sitt mest kända konstverk, Nimis. På söndagen, 42 år senare på dagen, ska Nils Hyllienmark tillsammans med andra goda vänner fira årsdagen – för första gången efter Lars Vilks död.

– Han var ju med varje år på något sätt. Nu är det en ny verklighet vi lever i, säger Nils Hyllienmark, ordförande i föreningen Nimis vänner.

Hör Nils Hyllienmark berätta i klippet om hur det känns att fira årsdagen utan Lars Vilks – och hur han ser på framtiden för Nimis.

60 000 besökare årligen

Nimis har blivit en turistattraktion för Höganäs kommun och för att bevara konstverket vill kommunen att säkerheten ska ses över på platsen.

– Vi tittar på olika lösningar för bevarandet. Exakt hur dessa ser ut är ännu inte klart utan diskuteras fortfarande. Vi vill inte att Nimis rivs om det kan undvikas, säger Peter Schölander (M), kommunstyrelsens ordförande i Höganäs.

Upp till länsstyrelsen

Organisationen Nimis vänner har tillsammans med kommunen skickat in en ansökan till länsstyrelsen om att Nimis ska byggnadsminnesförklaras. Samtidigt som länsstyrelsen vill ha en långsiktig lösning som varken innebär att det finns skaderisk för människor som besöker platsen eller att miljön i naturreservatet ska förstöras. 

– Det vi har efterfrågat är en ansökan om dispens från reservatsbestämmelserna som löser de frågorna, säger Mikael Ringman, pressansvarig länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lars Vilks

Mer i ämnet