Artisterna Sofia Jannok och Annika Norlinär två personer som tilldelats stipendier av Konstnärsnämnden. Foto: SVT/TT

Konstnärsnämnden delar ut 100 extra stipendier

Uppdaterad
Publicerad

Konstnärsnämnden har tagit beslut om att omfördela medel för att kunna stötta fler konstnärer i en tid då många konstnärer drabbas hårt. Totalt 100 extra arbetsstipendier ska delas ut och de kommer att fördelas mellan ansökande inom de ordinarie utlysningarna. Nya utlysningar kommer inte att göras i dagsläget.

”Vi gör det vi kan inom vår nuvarande budgetram, för att snabbt kunna stötta fler nu när många konstnärer förlorar stora delar av sina inkomster. Åtgärderna innebär att vi omfördelar en del av medlen för stipendier och bidrag. I dagsläget finns det ingen möjlighet till internationella utbyten och resor, men ett enormt behov av stöttning i andra delar”, säger Konstnärsnämndens direktör Anna Söderbäck i ett pressmeddelande.

De pengar som nu omfördelas av Konstnärsnämnden är inte en del av det krisstöd på 500 miljoner kronor till kulturaktörer som regeringen tidigare har aviserat.

– Just nu uppgår stipendierna till ungefär 8 miljoner, men vi tror att vi kommer att få loss mer pengar under året, säger Anna Söderbäck till Kulturnyheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.