Marika Lagercrantz, ordförande för Klys. Foto: Jessica Gow/TT

Kultursektorn: ”Vi faller mellan stolarna”

Publicerad

Regeringen och riksbanken har utlovat ekonomiskt stöd till landets företag, men är det rätt hjälp för kulturbranscherna? Enligt flera branschföreträdare behöver kultursektorn en helt annan hjälp än den staten föreslagit.

– De satsningar som har presenterats är kraftfulla i sig, men de träffar inte riktigt våra medlemsgrupper, säger Mika Romanus, förbundsdirektör hos Teaterförbundet

Nyligen gick riksbanken ut med beskedet att de lånar ut 500 miljarder kronor till svenska företag som får brist på pengar. Frågan är hur många företag i kultursektorn det här hjälper?

Många kulturföretag saknar helt intäkter för tillfället, och ofta saknar de tillgångar som kan användas som pant i samband med att ett lån tas.

Erik Sjölander, vice ordförande hos Småföretagarnas Riksförbund, menar att det gör att många kulturföretagare aldrig kommer få låna.

– Om företaget kommer till banken och säger att de inte har några kunder men ändå ber om att få låna pengar, då säger banken att deras regler tvingar dem att bara låna ut om du har en återbetalningsmöjlighet. Om du inte har några kunder, hur ska du då kunna betala tillbaka, säger Erik Sjölander.

”Uppskjuten skatt hjälper inte”

Regeringen sjösatte också nyligen ett krispaket som kan komma att omfatta upp till 300 miljarder kronor. Pengar som bland annat ska underlätta korttidspermitteringar och bekosta sjuklön för anställda under våren. Regeringen säger också att pengarna ska ge företagen en möjlighet att skjuta upp skatt.

Erik Sjölander menar att korttidspermittering endast hjälper de företag som har anställda, och många i kultursektorn är enmansföretagare. Han tror inte heller att uppskjuten skatt hjälper när det saknas intäkter att beskatta.

Inte heller teaterförbundets Mika Romanus tror att uppskjuten skatt ger tillräckliga effekter.

– Det är ungefär likadant som med lån, det måste ju ändå betalas även om det är uppskjutet. Så det ger inte tillräckligt stora effekter för att skapa den trygghet som behövs, säger Teaterförbundets Mika Romanus.

”Vi faller mellan stolarna”

I Norge hjälper staten kulturen med extra pengar. Här i Sverige efterfrågar nu de Kulturnyheterna har talat med dels enklare tillgång till a-kassa för kulturföretagare, men också andra åtgärder. Marika Lagercrantz, ordförande för Klys, menar att pengar borde gå till organisationer som Konstnärsnämnden och författarfonden, där sedan kulturarbetare kan söka medel.  

– Just nu har 60 procent av våra medlemmar, som är frilansare, förlorat alla sina kontrakt. Vi föreslår att man ger mer pengar till de fristående myndigheterna, som konstnärsnämnden och författarfonden. Vi vill också att man förstärker våra möjligheter att stämpla, vara del av arbetslöshetsförsäkringen. För vi faller mellan stolarna, säger Marika Lagercrantz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.