Sara Edström, ordförande Konstnärernas riksorganisation och Anna Söderbäck, direktör Konstnärsnämnden Foto: Privat/Konstnärsnämnden

Konstnärsnämnden om bidragstrixandet: ”Förskräckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturskapare kan driva bolag som gör miljoner i vinst och samtidigt ta emot bidrag på livstid genom så kallad konstnärslön. Förskräckligt – och en misstanke som nu har bekräftats, enligt Konstnärsnämndens direktör Anna Söderbäck.

Kulturnyheternas granskning visar att flera kulturskapare med vinstdrivande privata bolag, ändå tar emot statlig inkomstgaranti, så kallad konstnärslön.

103 svenska konstnärer har i dag rätt till det livslånga bidraget som betalas ut varje månad, förutsatt att konstnärerna har behov av pengarna. Tjänar de mer än cirka 300 000 kronor per år, ska bidraget utebli helt. Men att kulturskaparnas bolag i vissa fall genererar miljonvinst, syns inte hos Kammarkollegiet som ska kontrollera bidragen.

– Jag blir bestört. Jag tycker förstås att offentliga medel till bild- och formkonstnärer ska gå till dem som verkligen behöver det mest, säger Sara Edström, ordförande för Konstnärernas riksorganisation (KRO).

”Ser förskräckligt ut”

Systemet med statlig inkomstgaranti för konstnärer är under avveckling sedan 2010. Innan dess var Konstnärsnämnden den myndighet som beslutade om vilka kulturutövare som tilldelades stödet.

– Jag vet att Kammarkollegiet under en längre tid har misstänkt att det här förekommer, säger nuvarande direktör Anna Söderbäck om Kulturnyheternas granskning.

– Det känns konstigt att inte kunna gå vidare och borra när vi misstänker att det finns dem som utnyttjar systemet. Men varken vi eller Kammarkollegiet kan göra det. Det är en fråga för politikerna att i så fall ge Kammarkollegiet större befogenheter. Skattemedel ska gå till dem som behöver det, och det finns hur många som helst som gör det.

Anna Söderbäck säger att systemet med konstnärlönerna bygger på tillit, men att den uppenbarligen inte verkar fungera.

– Det är inte bra. Det ser förskräckligt ut tycker jag, när vi vet att det finns så många som har det svårt och som behöver pengarna, säger hon.

Se intervjun med Sara Edström, ordförande för KRO i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.