Komiker köpte fejkade lyssningar i ”test” – får ingen ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Komikern Simon Chippen Svensson köpte strömningar för tiotusen kronor via en onlinetjänst. Nu får han ingen royalty-utbetalning från Spotify som upptäckt ”misstänkt aktivitet” på hans konto. Men trots att han är påkommen med tilltaget kvarstår de förbättrade lyssningssiffrorna på strömningstjänsten, enligt honom.

I vintras rasade debatten kring manipulerade strömningar på Spotify. Rapparen French Montana anklagades för att ha köpt lyssningar, något han själv nekade till, och den svenska rapparen Mange Schmidt köpte lyssningar som ett experiment för att visa sin syn på problemet med manipulerade strömningar.

Även komikern Simon Chippen Svensson har gjort ett försök att förbättra statistiken för sina två stand-up album på Spotify i vad han kallar för ett ”test” och en ”konstinstallation”.

– Jag googlade helt enkelt på ”Spotify öka streams” och så dök det upp fem, sex olika sidor som erbjöd den tjänsten, berättar han.

Köpte strömningar för tiotusen

Han köpte strömningar för tiotusen kronor och nu har Spotify upptäckt misstänkt aktivitet på hans konto och han kommer därför inte att få någon utbetalning av royalties alls.

– Jag brukar få ungefär femtusen kronor per år från Spotify. Så nu gick jag back både de tiotusen jag la in, plus femtusen till. Det var dumt av mig, säger Simon Chippen Svensson.

Men även om de köpta strömningarna lett till ekonomisk förlust för Simon Chippen Svensson så kvarstår en annan effekt: siffrorna på hur många som har lyssnat på hans album har ökat, och siffrorna kvarstår även efter att Spotify upptäckt misstänkt aktivitet, enligt honom.

– Siffran bredvid låtarna har ökat. Jag tror inte att folk har lyssnat mer, det är nog bara artificiella siffror, säger han.

”Ersättning ska inte gå till någon som fuskar”

En talesperson för Spotify kommenterar påståendet om att de förbättrade siffrorna kvarstår i ett mejl till Kulturnyheterna:

”Vi spekulerar inte om det, men vi vidtar alltid åtgärder vid misstanke om fusk och manipulation.”.

Talespersonen skriver också att manipulering av streams är ett problem som påverkar hela musikindustrin och att de åtgärder de kan vidta till exempel är att ta bort manipulerade lyssningar och hålla inne ersättning.

”Vi kan välja att hålla inne royalties då upphovsrättsägares ersättning inte ska gå till någon som fuskar, samt se till så att topplistor inte påverkas av fusket.”, skriver talespersonen i mejlet.

Simon Chippen Svensson säger att hans syfte inte varit att tjäna något på tilltaget utan att det snarare var ett test.

– Det var en fånig grej som slutade med ett magplask, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.