Artisten Mange Schmidt köpte streams på Spotify Foto: TT

Svenska rapparens experiment: Köpte lyssningar på Spotify

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har debatten rasat kring de onlinetjänster som erbjuder fejkade lyssningar på Spotify. Nu berättar artisten Mange Schmidt att han testat att köpa lyssningar för att se om fusket skulle upptäckas.

De tjänster som kan öka antalet strömningar på musiktjänster som Spotify kan innebära alltifrån att man betalar för en plats på en spellista med många följare till att man köper nya följare eller ett visst antal lyssningar, något som orsakat heta diskussioner inom musikbranschen.

Den svenska rapparen Mange Schmidt har följt rapporteringen, och därefter bestämt sig för att testa. Strax efter nyår valde han att på en sajt köpa 100 000 strömningar av låten In the ghötto. Strömningarna skulle ske inom 12-14 dagar, för vilket han betalade 5000 kronor.

För Dagens nyheter visar han hur lyssningen ökar från 155 dagliga lyssningar till 4200 på ett dygn. Tiden efter fortsätter låten spelas runt 5000 gånger per dag, och har hittills ökat med ca 80.000 lyssningar totalt. Han har delat med sig av experimentet på sina sociala medier för att visa sin syn på problemet.

– Jag vill skapa uppmärksamhet kring frågan. Det är ett stort problem i musikbranschen – men branschen är ingenting utan lyssnarna. Som konsument skulle jag tycka att det här är jävligt fel, säger han till tidningen.

Vill göra om experimentet

Trots att han är en svenskspråkig artist har lyssningar trillat in från både Tyskland och USA, men enligt Schmidt har varken Spotify eller något annat företag anat oråd.

Nu vill han gå vidare med testet genom att köpa strömningar ännu en gång, men först förvarna Spotify för att utmana dem.

– Om de försvarar sig efter det första testet med att säga ”Vi hade upptäckt det här om du fortsatt i två veckor till”, då vill jag ta det ett steg till och ställa dem inför en uppenbar utmaning. Jag hoppas att de grejar det. För i så fall fungerar deras system för att förhindra fejkstreams, säger han.

”Vi har flera åtgärder och metoder på plats”

Till Dagens nyheter svarar Spotify på kritiken:

”Vi har flera åtgärder och metoder på plats för att övervaka användningen av våra tjänster för att skydda våra användare och vi samarbetar aktivt med våra branschpartners för att tackla dessa problem. När vi identifierar eller blir uppmärksammade på otillåten aktivitet vidtar vi åtgärder som kan inkludera borttagning av streams, innehållande av royalties och åtgärder för att motverka effekten på placeringar på våra topplistor. Vi fortsätter att arbeta för att ta bort incitament för otillåten aktivitet.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömningsfusket

Mer i ämnet