Foto: TT

Fejkade lyssnarsiffror påverkar Digilistan i P3 – programmet kan göras om

Uppdaterad
Publicerad

Manipulerade lyssnarsiffror är ett allvarligt problem för musikbranschen eftersom artister därigenom kan framstå som mer populära än vad de egentligen är. För Digilistan i P3 kan fenomenet innebära att man nu måste tänka om. Det rapporterar Kulturnytt i P4.

I musikbranschen pågår en diskussion rörande köpta lyssningar på musikplattformar som Spotify. För topplisteprogrammet Digilistan i P3, som bland annat spelar låtarna som stömmats mest i Sverige, är utvecklingen med manipulerade lyssnarsiffror ett stort problem. Ett problem som kan leda till att programmet måste förändras.

– Det är inte en fråga om att vi kommer ta bort Digilistan, men däremot kanske vi gör om underlaget för vad listan bygger på för siffror, säger Anna Karin Larsson, musikansvarig på Sveriges Radio, till Kulturnytt.

Strömningsfusket

Onlinetjänster som erbjuder fejkade lyssningar, gör att statistiken över populära låtar kan vara felaktig och kan få artister att framstå som mer framgångsrika än vad de egentligen är, något som Dagens Nyheter nyligen granskat.

Under den senaste tiden har en rad artister hamnat i blickfånget och anklagats för att manipulera sina siffror. I början av januari anklagades rapparen French Montana för att ha köpt lyssningar på Spotify. Och tidigare i veckan uppmanade popstjärnan Justin Bieber i ett kritiserat Instagraminlägg sina Beliebers att bland annat spela en av hans nya låtar på repeat under natten medan de sov för att bättra på statistiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömningsfusket

Mer i ämnet