Vid en första anblick framstår kanske inte stylingen bakom serierna ”Orange is the new black” (Netflix) och ”Girls” (HBO) som något extraordinärt. Men faktum är att kläderna bidrar till seriernas normbrytande och framgångsrika koncept: att gestalta vanliga kvinnor.
Därför har också serierna, inte minst ”Girls”, lyfts fram som positiva exempel i debatten kring kroppsfixering och kläder i modebranschen. Kostymören bakom de ovanligt vanliga karaktärerna, Jenn Rogien, är glad att få vara en röst i debatten.
– Styrkan med ”Girls” är hur äkta och realistiska karaktärerna är i förhållande till sin generation och hur autentiska de miljöer karaktärerna rör sig i är. Syftet med hela serien är att återspegla verkligheten, verkliga människor som tittarna kan identifiera sig med, även om karaktärerna är fiktiva, säger kostymören Jenn Rogien.
Komediserien skapades av författaren och skådespelaren Lena Dunham och är inspirerad av Dunhams eget liv och upplevelser. Dunham spelar själv en av huvudrollerna. Hon utsågs år 2013 till bästa kvinnliga skådespelare i en komediserie på Golden Globe-galan, där serien också vann priset för bästa komediserie.
Inga trendslavar
Handlingen kretsar kring en grupp unga tjejer som inte riktigt vet vad de ska göra med sina liv. De har inga pengar och är fullständigt ointresserade av mode. Ändå betyder kläderna så mycket för deras visuella framtoning, berättar Jenn Rogien.
– Kläderna är det första som tittarna lägger märke till när en karaktär kliver fram i rutan. Det försöker jag utnyttja för att direkt kommunicera med tittaren. Därefter kan jag hjälpa till att utveckla karaktären. Ibland betyder utseendet allt för berättelsen.
I Jenn Rogiens arbete med Girls är mode och trender inte det viktigaste, utan kostymören vill framför allt berätta en historia med hjälp av kläderna. Samtidigt vill hon realistiskt gestalta den hippa och dynamiska stadsdelen Brooklyn, där serien utspelar sig. Att ”Girls” sänds ett halvår efter inspelningen gör det svårare att veta vad som är inne när den visas.
– Det gäller att ligga rätt hela tiden, berättar Rogien. Modet förändras hela tiden så jag var tvungen att hela tiden försöka hinna ikapp, men utan att slarva bort seriens innersta själ.
Kläder efter personlighet
Mycket av inspirationen kommer förstås från manuskriptet. Utifrån karaktärernas egenskaper, eller vilka prylar de äger, börjar hon skissa på en storyboard för att sedan bygga upp en hel garderob för varje skådespelare. I ”Orange is the new Black” var hon tvungen att ekipera ett helt fängelse med en komplett uppsättning – inklusive strumpor och kalsonger.
– Så jobbar jag med varje uppdrag jag får, säger Rogien som numera äger en hel katalog med vintagekläder för att snabbare veta var man kan hitta den där unika randiga tröjan som bara finns i ett enda exemplar i hela New York.
”Girls” är nu inne på sin sjätte och sista säsong och frågan är vem som inspirerar vem.
– Jag tänker på det hela tiden när jag kör omkring i Brooklyn och ser en tjej på cykel som påminner mig om mina tjejer. Eller att jag ser en kvinna på gatan och tänker att jag klädde någon precis så där!
Sista säsongen av ”Girls” har premiär på HBO ikväll, amerikansk tid, och kommer att visas på HBO Nordic den 13 februari.