Konserten i Berwaldhallen inleds med Kraftwerks låt Franz Schubert i ett helt nyskrivet arrangemang. Foto: SVT

Kraftwerk, Daft Punk och Avicii tolkas av Radiosymfonikerna

Uppdaterad
Publicerad

Musik av Daft Punk, Avicii och The Knife står på reportoaren när Radiosymfonikerna tar den elektroniska dansmusiken till Berwaldhallen i en direktsänd konsert. Efter Kraftwerk-medlemmen Florian Schneiders bortgång hyllas också den tyska musikgruppen med en tolkning.

Dance Music Symphony är ett orkesterverk i tre delar bestående av totalt 17 låtar av artister inom den elektroniska dansmusik-genren. Att Kraftwerk skulle vara en del av verket var ett sent beslut som togs efter Florian Schneiders bortgång.

– Kraftwerk är ju urmodern till den här dansmusiken vi spelar, säger dirigenten och musikarrangören Hans Ek.

Konserten i Berwaldhallen inleds med Kraftwerks låt Franz Schubert i ett helt nyskrivet arrangemang.

”Kan göra saker med orkester som inte går elektroniskt”

Den elektroniska dansmusiken bygger till stor del på synthar och trummaskiner och Hans Ek berättar att han har försökt översätta de elektroniska ljuden till orkester så nära originalet som möjligt.

– Men vissa ljud tycker jag blir bättre. Det lever på ett annat sätt. Det är människor som spelar och man kan göra saker med en orkester som man inte kan göra elektroniskt, säger Hans EK.

”Man måste underkasta sig beatet”

Kontrabasisten Emma Nyberg berättar att hon själv inte lyssnar på elektronisk dansmusik och att det är utmanande att förhålla sig till ett så tydligt beat.

– Man måste underkasta sig beatet, säger hon.

Dance Music Symphony uppfördes första gången av Norrköpings symfoniorkester sommaren 2016 på Bråvallafestivalen och har spelats flera gånger utomlands. Nu framförs verket av Sveriges Radios Symfoniorkester och visas fredag 15 maj på Berwaldhallen Play och i Sveriges Radio P2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.