Coronakrisen påverkar de som säljer gatutidningar som Situation Stockholm och Faktum. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kris för gatutidningarna i coronatider

Publicerad

Många människor håller sig inne på grund av den pågående coronavirusepidemin. Det påverkar de socialt utsatta och hemlösa som säljer gatutidningar. Både Faktum och Situation Stockholm har halverat sin försäljning, rapporterar Kulturnytt.

SVT har tidigare rapporterat om Faktumförsäljaren Bertil som den senaste tiden sålt sex, sju tidningar per dag jämfört med det normala 10-15 tidningar per dag.

 – Det värker i plånboken. Nu när jag inte missbrukar går jag ofta ut på gården och fikar med grannarna, men det får jag dra ner på nu när det går dåligt, sade han tidigare.

Färre människor rör sig ute på stan och tidningens säljare tillhör i många fall någon av riskgrupperna kan därför inte vara ute och sälja tidningen. Det har lett till att Faktums senaste två nummer har ett försäljningstapp på femtio procent, rapporterar Kulturnytt.

Tappar i annonsintäkter

Intäkter från annonser har också minskat. Det är en av de största inkomstkällorna för Faktum och de har nu tappat 60 procent av de intäkterna.

– De företag som vanligtvis stöttar oss är också i kris just nu, säger Sarah Britz chefredaktör på Faktum till Kulturnytt.

Även gatutidningen Situation Stockholm som säljs av hemlösa i Stockholm ser ett dramatiskt tapp i försäljningen med en halverad upplaga av det senaste numret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.