• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Karin Inde, verksamhetsledare Svensk Jazz. Foto: Oskar Idin SVT

Krisfond för jazzmusiker startas

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen innebär en ekonomisk kalldusch för många. Nu mobiliserar organisationen Svensk Jazz kring en krisfond för att stötta medlemmar som hamnat i akut ekonomisk knipa på grund av inställda spelningar .
– Det är en krisfond för de svagaste i kulturlivet, säger Karin Inde verksamhetsledare för Svensk Jazz.

Syftet med fonden är att samla in pengar från alla som vill ge bidrag till musiker som drabbas av avbokningar på grund av spridningen av det nya coronaviruset.

– Det kom som ett initiativ från en privatperson och vi tänkte att vi kör, berättar Karin Inde.

Har fått enorm respons

Nu hoppas Svensk Jazz att alla vill vara med och stötta de krisande jazzmusikerna – privatpersoner, institutioner, organisationer, klubbar och företag. Och responsen har hittills varit enorm, framför allt från jazzklubbar runt om i landet, men också från privatpersoner som vill vara med och skänka en slant till krisfonden.

– Bara på ett dygn är vi uppe i 80 000 kronor, säger en glad Inde.

Pengarna räcker inte långt

Men 80 000 räcker förstås inte långt. Det handlar istället om ett välbehövligt symboliskt stöd för den som hamnat i en akut ekonomisk kris.

– Det handlar om privatekonomi, det handlar om att betala hyran och köpa mat, säger Karin Inde.

Tio ansökningar fick man in redan under första dygnet. Pengarna ska fördelas av en kommitté på 4 personer. De har sitt första möte på torsdag, då kommer de att besluta om de första stödmottagarna.

– Man behöver visa att man fått inställda spelningar. Stödnivån kommer att regleras av hur mycket pengar vi lyckas samla ihop och vilken ekonomisk situation man befinner sig i, säger Karin Inde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet