Kristna HBTQ-föreningen efterlyser fler könsneutrala psalmer

Uppdaterad
Publicerad

Många har önskemål och åsikter om den nya psalmboken. Den kristna hbtq-föreningen Ekho vill se ett mer inkluderande språk i de nya psalmerna.

– Det handlar om att alla ska kunna känna sig delaktiga i gudstjänsten, säger ordföranden Johanna Wikberg

Arbetet med att ta fram en ny psalmbok är igång. Projektet är omfattande och många har förstås synpunkter på vad en ny bok bör innehålla.

Föreningen Ekho, som företräder kristna hbtq-personer, hoppas att de nya psalmtexterna väljs med omsorg.

– För oss är det väldigt viktigt med ett inkluderande språk när man beskriver gud. Att försöka använda ”Gud” och ”Du” som pronomen istället för ”Fader” och ”Han”, säger Johanna Wikberg, präst och ordförande i Ekho.

– Man kan beskriva gud som ”fader” och ”han” någon gång då och då, men inte jämt. Det begränsar bilden av vem gud är.

”Alla ska känna sig delaktiga”

Varför är det en viktig fråga?

– Det handlar om att alla ska känna sig delaktiga i gudstjänsten och känna: det här språket är relevant för mig och hur jag ser på gud. Det är många som längtar efter något nytt.

Vill ni ändra språket i gamla psalmer också?

– Nja, jag vet inte om det är möjligt av upphovsskäl. Målet är ju inte att stryka alla ”han” och alla ”herre”. Utan att visa på andra alternativ.

Hoppas på nya vigselpsalmer

Johanna Wikberg hoppas också på fler psalmer som breddar bilden av vad ett äktenskap är. Där man inte nödvändigtvis sjunger om en man och en kvinna.

– I dag finns inte så många vigsel som är populära ur ett hbtq-perspektiv. Det blir mycket sommarpsalmer, typ ”Den blomstertid nu kommer”, säger hon.

– Kyrkans syn på äktenskapet har förändrats: från att vara en juridisk institution till att bli ett förenande kärleksförbund. Det måste också höras i psalmerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.