Kritik mot tv-galan under hashtaggen #Emmyssowhite Foto: CBS/SVT

Kritik mot Emmy-galan under hashtaggen #Emmyssowhite

Uppdaterad
Publicerad

Under hashtaggen #Emmyssowhite har Emmygalan fått hård kritik för att vara för vit. Inte på galans röda mattan eller bland de nominerade men bland vinnarna. Samtliga priser i de tunga skådespelarkategorierna gick till vita.

På Emmy-galan koras de bästa tv-produktionerna, men efter helgens prisutdelningar kom hashtaggen #Emmyssowhite att trenda på sociala medier när samtliga tunga skådespelarpriser gick till vita, trots mångfaldsrekord i nomineringarna, skriver branschtidningen Variety med flera.

– Kritiken ligger alltså i att priserna inte delades ut till de personer man ansåg kunde representera ett skifte, säger filmkritikern Caroline Hainer och fortsätter:

– Menar man verkligen allvar när man säger att man ställer sig bakom att det ska vara bättre representation på duken och sen speglas det inte i priserna.

Kritiken som nu riktas mot Emmy-juryn handlar till del om den stora mängd tv-serier som produceras.  Att juryn hinner se precis allt är tveksamt, menar Caroline Hainer.

– Då är man som jurymedlem kanske mer benägen att se de här riktigt stora påkostade ensemble-serierna som The crown med uteslutande vita skådespelare, för det var ju också den serien som tog hem betydligt flest priser.

Efter #Oscarssowhite

Kritiken kommer sex år efter att hashtaggen Oscarssowhite myntades där filmens motsvarighet, Oscarsgalan blev utsatt för hård kritik. Kritiken ledde till ett förändringsarbete inom akademin som står bakom det amerikanska filmpriset. Caroline Hainer tror på förändring också för tv-världens pris.

– Vi såg ändå ett litet skifte på ett annat sätt och det var ju att kvinnor fick priser i andra kategorier som tidigare aldrig har getts till kvinnor. Om man ser det som ett litet steg framåt på ett område kanske man kan tänka sig ett steg framåt på ett annat område där de behöver bättra sig också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.