Programledaren Belinda Olsson förväntar sig åsikter om nya programmet Från savannen till Tinder. Foto: Sofia Sabel SVT/SVD/Sydsvenskan

Kritiker om nya SVT-programmet: ”Liknar rena konspirationsfilmer”

Uppdaterad
Publicerad

Tv-serien Från savannen till Tinder undersöker biologiska skillnader mellan könen. Nu möts programmet av kritik, både för sitt innehåll och hur det presenteras. ”Programmen liknar rena konspirationsfilmer”, skriver Sydsvenskans skribent Malin Krutmeijer.

SVT:s nya Från savannen till Tinder har premiär på SVT Play i dag. I serien undersöker programledaren Belinda Olsson medfödda skillnader mellan kvinnor och män tillsammans med hjärnforskaren Markus Heilig.

– Det är ju ett kontroversiellt ämne, det är förväntat att folk kommer ha åsikter om det, säger Belinda Olsson i Svt:s Morgonstudion.

”Liknar konspirationsfilmer”

Och kritiken har inte låtit vänta på sig. Kulturskribenten Malin Krutmeijer är en av dem som har en åsikt om programmet.

Hon skriver i Sydsvenskan att ”till sin retoriska form liknar programmen rena konspirationsfilmer” och menar att vetenskapliga, anekdotiska och fabricerade korrelationer om biologiska skillnader mellan könen blandas ihop som om de vore orsakssamband. Hon skriver också att det är ”pikant  när naturvetenskap används för att bekräfta konservativa föreställningar om kön”.

Belinda Olsson tycker att Krutmeijers kritik är ”slarvig”.

– Tro det eller ej, allt i vårt program är baserat på forskning och vi intervjuar riktiga forskare. Vi är noga med att säga att biologi är en tårtbit i det här men lyfter också fram att sociala faktorer spelar roll. Sen förstår jag att reaktionerna kommer, vi visste att det är ett kontroversiellt ämne, säger hon.

Skribenten Elsa Westerstad är positiv till de frågeställningar som tas upp i programmet och skriver i Svenska Dagbladet att programmet ”blottar hur feminister blundat för fakta för den goda sakens skull” och att programmet får henne att förstå varför den omstridda psykologen Jordan B Peterson har blivit så populär. Hon är däremot kritisk till programmets tilltal som hon menar är barnsligt.

– Jag fattar att tilltalet inte går hem överallt. Jag har full respekt för det, säger Belinda Olsson om synpunkten.

Annan typ av program än Fittstim

2014 gjorde Belinda Olsson programmet Fittstim – min kamp, ett program om feminism som väckte mycket känslor och där kritiker menade att programmet var ett svek mot feminister. Från Savannen till tinder är en helt annan typ av program menar Belinda Olsson.

– Fittstim var lite min uppgörelse med hur feminismen såg ut. Det här är mer en nyfiken resa i nåt som jag själv har haft ett komplicerat förhållande till, säger Belinda Olsson.

Se intervjun med Belinda Olsson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.