Thomas Johansson, VD Live Nation, svarar på kritiken om de dåliga ljudet på Friends arena. Foto: SVT

”Det är inte jag som rattar ljudet”

Uppdaterad
Publicerad

Konsertarrangören Live Nations chef uttalar sig om Friends arenas burkiga ljud.

Ljudet i Friends arenas har kritiserats kraftigt senaste veckorna, detta efter att en hajpad spelning av metaljättarna Iron Maiden mynnade ut i en kollektiv anmälan till Allmänna Reklamationsnämnden.

”Värsta ljud jag hört”

Runt sjuhundra besökare har nu gått med i en Facebook-grupp som kräver att få pengarna tillbaka för den misslyckade konserten.

Arenorna i Stockholmsområdet

– Det är de värsta ljud jag hört på 40 år. Det kändes som att jag blivit grundlurad på alla mina pengar. Jag hade hellre suttit hemma och kollat på konserten på TV, säger Per Svedenbring som gått med i Facebook-gruppen. 

Han menar att det är Live Nation som bär ansvaret för det dåliga ljudet. Men konsertarrangören håller inte med.

Vem har ansvaret för ljudet?

– Det har artisten. Det är inte jag som sitter och rattar ljudet, det är artisten som har ljudtekniken och ljudet med sig. Vi kan inte tala om för bandet att de ska spela bredare eller högre, säger Thomas Johansson som är vd på Live Nation till Kulturnyheterna.

Får inte tillbaka pengarna

Ett flertal fans som bett om återbetalning har fått automatiska mejlsvar där Live Nation avsäger sig ansvaret för ljudbilden under konserten. Arrangören vill heller inte betala tillbaka besökarnas pengar.

”Det har inte framgått att det skulle vara några generella problem med ljudet på just den konserten, därmed inte sagt att din upplevelse är fel. Däremot bestäms framförandet och därmed ljudet av artisten och dess ljudteknikerteam och tyvärr har arrangören eller arenan inget inflytande på den punkten (...) Tyvärr kan vi inte kompensera er med återbetalning när det gäller ljudet”, skriver Live Nation i ett automatiskt svar till de missnöjda besökarna.

”Kan vara en barnsjukdom”

Det är inte första gången arenan kritiseras. När Bruce Springsteen spelade i våras rasade besökarna mot ljudkvalitén. Även de sportintresserade har reagerat. AIK-fansen som har Friends som hemmaarena har varit missnöjda med akustiken under matcherna.

Dessa problem är enligt Thomas Johansson normala i inkörningen av en ny arena.

– Vi hade det här problemet när vi började med Globen. Det kan vara en barnsjukdom, säger han.

Men det är problem som inte längre är acceptabla enligt Per Svedenbring.

 – Jag kan acceptera barnsjukdomar de första konserterna, men inte nummer fyra eller fem, säger han.  

Kommer ni att gå ut med den här informationen till banden som ska spela på arenan?

Självklart att vi kommer göra det, säger Thomas Johansson som är vd på Live Nation till Kulturnyheterna och lovar att konsumenterna kan lita på kvalitén på Live Nations kommande konserter.

Rätt att höra

Enligt Allmänna Reklamationsnämnden har man som biljettköpare rätt att höra vad som sjungs, spelas och sägs på scenen.

Sommaren 2008 rekommenderade ARN att konsertarrangören Nöjes- och Kulturbolaget i Malmö skulle betala tillbaka 30 procent av biljettpriset efter ett tjugotal klagomål på en konsert med Dolly Parton.

ARN kan dock bara ge rekommendationer. I slutändan bestämmer arrangören om pengarna ska återbetalas. 

Reporter i inslaget: Brynn Settels

Foto: Don Titelman

Klippning: Andreas Hult

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arenorna i Stockholmsområdet

Mer i ämnet