Mjölgänget eller brännvinsgänget? Se reportaget här. Foto: TT

”Mjöl” eller ”brännvin” – het debatt om Marins festvideo

Uppdaterad
Publicerad

Pratas det om ”mjölgänget” eller inte? Festvideon på statsminister Sanna Marin har varit ett hett ämne i Finland de senaste dagarna. Nu får flera medier kritik för att ha dragit för snabba slutsatser om vad som egentligen sägs i klippet. Pratade Marins vänner om droger, eller handlade det i själva verket om brännvin?

Den läckta videon visar hur Finlands statsminister Sanna Marin festar och dansar i en privat bostad. Klippet blev en stor nyhet och har nått långt utanför landets gränser de senaste dagarna.

Flera finska och utländska medier har rapporterat om att festdeltagare i bakgrunden hörs prata om ”mjölgänget”, något som väckt frågor om illegala droger brukats på festen.

Men ljudupptagningen är av dålig kvalitet, och i Finland pågår det nu en debatt om ordet som uttalas är ”jauhojengi” (mjölgänget) eller det snarlika ”jallujengi” (som kan översättas till ”brännvinsgänget”).

”Medier har köpt påståenden”

Sanna Marin valde själv att genomföra ett drogtest efter att spekulationerna nått offentligheten, ett test som visade sig vara negativt.

Janne Wass, chefredaktör för den finska vänstertidskriften Ny tid, är nu en av många som är kritisk till mediernas rapportering om att ordet ”mjölgänget” skulle höras i festvideon.

– Trovärdiga nyhetsmedier har köpt påståenden i sociala medier med hull och hår. Detta utan att göra egen research kring vad som sägs på videon och vad det kan ha för konnotationer, om de har några över huvud taget.

I bakgrunden av festvideon spelas låten ”Nykter dag” av den finske artisten Petri Nygård. Där upprepas ordet ”jallu” (slang för brännvinssorten Jaloviina) flera gånger. Något som talar för brännvin snarare än mjöl, enligt Janne Wass.

– Men oavsett vad som sägs är det väldigt lite bevis för att ställa frågan ”går du på kokain?” till statsministern.

”Allas hörsel fungerar olika”

Nu har flera finska mediehus, däribland Yle, försökt reda ut vad som sägs i klippet med hjälp av ett ljudåterställningsprogram.

Men man når inte hela vägen fram.

Martti Vainio, professor i fonetik vid Helsingfors universitet, säger till Yle att det, trots ljudbearbetningen, är omöjligt att slå fast vad som sägs. Han får medhåll av Yles egen ljuddesigner Sami Lindfors.

– Allas hörsel fungerar lite olika och vi hör alla olika frekvenser på lite olika sätt, säger han till kanalen.

”Mjölgänget” i svenska medier

Uppgiften om att det skulle pratats om ”mjölgänget” gick att ta del av i flera svenska medier i förra veckan, däribland Tv4, SVT, Omni och Aftonbladet.

Tv4:s nyhetschef Fredrick Malmberg säger att man stöder publiceringen på sin finska systerkanal Mtv:s research.

– Mtv har skickat videon på teknisk undersökning och kört videon i ett ljudbearbetningsprogram där de filtrerat bort bakgrundsljud och de menar att de säger mjöl och ingenting annat.

Aftonbladets Martin Schori skriver i ett mejl att deras artikel bygger på uppgifter i finska medier, men att man hade kunnat vara tydligare med källhänvisningen.

”Dessutom har en finsktalande reporter hos oss lyssnat på klippet och han sa att, precis som det stod i finska medier, det låter som de säger ”mjölgänget”. Det var också därför vi använde den formuleringen ”låter som”, snarare än att slå fast något”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.