Kritik mot SD:s uttalanden om sagoläsande drag-queens: ”Väldigt skrämmande utveckling”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Kalmar menar att konceptet där dragshow-artister läser sagor för barn bör stoppas helt och anser att principen om armlängds avstånd mellan politik och kultur inte bör gälla när det handlar om ”direkt perversa material”.

– Problemet är hur man porträtterar drag-queens som onda varelser som ska hållas borta från barn. Det är en väldigt skrämmande utveckling, säger Robert Hannah (L), vice ordförande i kulturutskottet.

– Armlängds avstånd från kulturen slutar absolut gälla när direkt perversa material inte hålls på armlängds avstånd från barn, sade Jonathan Sager (SD), ledamot kommunfullmäktige Kalmar, i en intervju med Kulturnyheterna under torsdagen där han också drar paralleller mellan dragqueens och nazism.

Robert Hannah (L) är mycket kritisk mot Sagers uttalanden.

– Jag tror inte på en retorik som gör drag-queens mer sårbara i samhället. Det är en grupp som redan får ta mycket skit för bara för att de är sig själva och utövar sin konstform, säger han.

Han försvarar dock regeringssamarbetet med Sverigedemokraterna och understryker att det står i Tidöavtalet att armlängds avstånd ska gälla.

”Djupt respektlös jämförelse med nynazism”

Även RFSL är mycket kritiska och menar att idén om att barn ska behöva skyddas från dragqueens är en homo- och transfob tankegång som signalerar att det inte är önskvärt att vara en hbtqi-person. Peter Sidlund Ponkala, vice förbundsordförande för RFSL, reagerar också på den parallell Jonathan Sager drar mellan dragqueens och nazism:

”Den jämförelse som görs med nynazister är medvetet provocerande och djupt respektlös eftersom det inte är ovanligt att just hbtqi-personer utsätts för hatbrott av personer med kopplingar till den våldsbejakande högerextrema rörelsen. Den här SD-politikerns uttalanden motverkar ett öppet och demokratiskt samhälle”, skriver han i ett mejl till Kulturnyheterna.

”Anmärkningsvärda”

Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna oroas också av uttalandena:

”Sagers kommentarer är verkligen anmärkningsvärda och de är inte i linje med den tradition av respekt för avståndet mellan politiken och kulturen som vi har i Sverige. Det är väldigt oroande att vi har ett regeringsunderlag som vill gå in och bestämma över kulturens innehåll. Ansvaret ligger nu hos regeringen och kulturministern att säkerställa att devisen om armlängds avstånd bibehålls, det är fundamentalt för vår demokrati.”, skriver hon till Kulturnyheterna.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) avböjer att kommentera Sagers uttalanden. Även Bo Broman, kulturpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, avstår från att kommentera och hänvisar till ett tidigare uttalande där han bland annat skriver att: ”Det är inte vår uppgift på riks att lägga oss i lokala kulturföreteelser.”.

Se intervjun med Robert Hannah (L) i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.