Nya versionen av Fröken Sverige kritiseras: ”Fullständigt barockt”

Publicerad

2003 arrangerades den senaste tv-sända Fröken Sverige-tävlingen, men 2009 återuppstod skönhetstävlingen som Miss Universe Sweden. Flera före detta chefredaktörer för tidningen som länge arrangerade tävlingen, Veckorevyn, är nu kritiska till tävlingsformatet. Men Miss Universe Sweden-grundaren Joakim Granberg tillbakavisar kritiken.

– I Sverige är det lite fult att ha en sån här tävling. Men någonstans tycker jag att det här är det enda sunda idealet som finns kvar i det här landet, säger Joakim Granberg.

– Alla sexsåpor och alla program där man ska lägga ut nakenbilder för att få följare... Här har vi något som fångar upp många tjejer och killar. För en artist är det ju en crash course.

”De ringde från USA”

Precis som Fröken Sverige-tävlingen gjorde förr i tiden utser Miss Universe Sweden Sveriges bidrag till den internationella tv-tävlingen Miss Universum. Dagens svenska variant av skönhetstävlingen sker dock utan den stora miljonpublik i tv som Fröken Sverige-tävlingarna hade på 90-talet.

– Jag har ärvt tävlingen. 2009 ringde de från USA för då fanns det ingen som tog hand om det här i Sverige, säger Joakim Granberg.

”Skulle aldrig komma på tanken idag”

Tidningen Veckorevyn grundade Fröken Sverige-tävlingen på 1940-talet, men flera tidigare chefredaktörer ifrågasätter i dag evenemanget.

– Där och då stod jag för det här. Jag kände inte att det var något som jag mådde moraliskt illa över. I dag skulle jag aldrig komma på tanken med en sån här tävling, det ter sig ju fullständigt barockt, säger Claes Blom, chefredaktör för Veckorevyn 1994-1997.

Se mer av Claes Blom och Emma Hamberg, den chefredaktör som la ner tävlingen i Veckorevyns regi, i klippet.

I serien Edit: Vad hände kan du se mer om Fröken Sverige-tävlingen genom tiderna. Serien kan ses på SVT Play och i SVT1 22:00 den 16 februari. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.