Tidigare medieombudsmannen Ola Sigvardsson om hur Sveriges Radio hanterat frågor DN:s granskning. Foto: Martina Holmberg/TT/Anders Wiklund/TT

Kritiken mot SR:s krishantering växer: ”Man bör ställa upp på intervju”

Uppdaterad
Publicerad

Dagens Nyheter har i flera publiceringar visat på säkerhetsbrister hos Sveriges Radio. Nu växer kritiken mot hur SR:s ledning har hanterat de frågor som följt efter granskningen.

– Den som ansvarar för ett medieföretag som kräver att andra ska låta sig intervjuas när de blir kritiserade bör göra detsamma, säger den tidigare medieombudsmannen Ola Sigvardsson.

Flera kritiska röster har höjts mot att företagets vd Cilla Benkö inte har varit tillgänglig för att svara på DN-journalisternas frågor som följt efter granskningen och att Sveriges Radio ska ha trivialiserat de uppgifter granskningen presenterar.

En av dem är Jan Scherman, mediedebattör och tidigare TV4-chef och medarbetare på SVT som i en debattartikel i DN ställer sig frågan om SR:s vd och styrelse verkligen kan sitta kvar:

”SR:s missar i säkerhetshanteringen har genom bolagets egen krishantering alltmer blivit ett ledningsproblem. I vilket annat bolag som helst hade medierna rest frågan om ledningens och styrelsens möjligheter att sitta kvar”, skriver han bland annat.

”En mediechef bör ställa upp på intervju”

Även den tidigare medieombudsmannen Ola Sigvardsson är kritisk. Han är tillförordnad medieombudsman i frågor som rör DN, då den ordinarie medieombudsmannen Caspar Opitz länge arbetade på DN och därför är jävig.

– Omdömet hos mediechefer bör vara sådant att man väljer att ställa upp på intervju när man får kritik. Det är både naturligt och rimligt, säger Ola Sigvardsson till Kulturnyheterna.

DN:s journalister har under granskningen gjort upprepade försök att få intervjua Cilla Benkö som inte ställt upp men återkommit med ett genmäle.

Ola Sigvardsson har sett liknande tendenser hos makthavare som avböjer intervjuer och istället formulerar ett mejlsvar för att komma undan.

– Det har ökat. Men att en hög mediechef inte vill låta sig intervjuas när det egna mediet kritiseras, det är inte speciellt vanligt.

Journalistförbundets kritik

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert har tidigare riktat skarp kritik mot Sveriges Radio efter att säkerhetschefen Anna Svedberg i ett mejl till DN skrivit att hon kan komma att anmäla tidningen till Säpo med anledning av granskningen.

”Känsliga säkerhetsfrågor behöver kunna granskas utan att någon börjar prata om tryckfrihetsbrott, särskilt när det är ett medieföretag som borde veta bättre innan de kommenterar så vårdslöst”, skriver Hyllert tidigare i ett inlägg på Facebook.

Kulturnyheterna söker Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Här är Dagens Nyheters granskning av Sveriges Radio

Enligt Dagens Nyheter anställde Sveriges Radio flera utländska it-tekniker genom ett externt bolag 2014, utan att först säkerhetspröva dem innan de började arbetet. I över ett år ska teknikerna ha haft tillgång till radions interna nätverk. 

Enligt DN har en av teknikerna tidigare bland annat arbetat för den regimtrogna ryska nyhetskanalen RT och det ryska försvarsdepartementets eget tv-nätverk.

De utländska it-teknikerna ska även fysiskt ha arbetat på Sveriges Radio i Stockholm, som klassas som ett skyddsobjekt. 

Enligt DN ska SR också ha anlitat extern, icke säkerhetsprövad arbetskraft till att bygga upp ett internt, digitalt system för VMA – viktigt meddelande till allmänheten, fram till 2019. Informationen ska ha lagrats på en utländsk molntjänst.

VMA sänds i samband med faror för allmänheten så som bränder, olyckor och gasläckor. Meddelandet ska även varna medborgare för större krissituationer så som kärnkraftsolyckor eller krig. 

Sveriges Radio är en del av det svenska totalförsvaret. P4 är Sveriges beredskapskanal och har i uppdrag att förmedla information från myndigheter i samband med kris eller krig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.