Kritiken mot Hollywood Foreign Press Association (HFPA) som arrangerar Golden Globe-galan växer. Nu går tv-kanalen NBC ut och säger att man inte kommer att sända nästa års gala. Arkivbild. Foto: Jordan Strauss/AP/TT

Kritiken växer – NBC ratar Golden Globes

Publicerad

Kritiken mot Golden Globe-galans arrangörer HFPA växer. Tv-kanalen NBC meddelar att den inte kommer att sända nästa års gala och Tom Cruise skickar tillbaka sina priser.

Hollywoods galasäsong brukar börja ”på riktigt” i januari varje år när Golden Globe-statyetter för prestationer inom film och tv delas ut. Men de senaste åren har kritik om korruption och bristande mångfald pyrt under ytan – kritik som under våren växt till orkanstyrka.

Arrangören, journalistorganisationen Hollywood Foreign Press Association (HFPA), har presenterat en rad åtgärder, men de kritiseras för att vara långt från tillräckliga och nu drar sig tv-kanalen NBC ur samarbetet med galan.

”Vi har fortsatt tro på att HFPA tar reformationsarbetet på stort allvar, men förändringar av den här storleken kräver resurser och hårt arbete och vi känner starkt att HFPA behöver tid för att göra det rätt. Därför kommer inte NBC att sända 2022 års Golden Globe-gala”, säger tv-kanalen i ett uttalande.

Avslöjande artikel

Hollywoodstjärnan Tom Cruise markerar också mot galan. På måndagen meddelade Cruise att han skickar tillbaka de tre statyetter han har vunnit på galan genom åren.

Kritiken mot galan och dess 87 röstande medlemmar exploderade efter en lång avslöjande artikel i Los Angeles Times i februari, en vecka före årets gala. En lång rad Hollywoodkändisar protesterade då mot organisationen och i synnerhet dess avsaknad av svarta medlemmar och att det avspeglades i vem som nominerats i olika klasser.

De senaste dagarna har Netflix, Amazon Studios och Warner Media hotat med bojkott om inte ännu mer vidsträckta åtgärder tas, och bland andra skådespelarna Scarlett Johansson och Mark Ruffalo har höjt sina röster mot organisationen.

Sexistiska frågor

Johansson uppmanar i ett uttalande kollegorna att ”ta ett steg bort” från journalistorganisationen, som enligt skådespelaren ”legitimerats av Harvey Weinsteins likar”. Hon tar bland annat upp ”obekväma” presskonferenser i samband med Golden Globe-galan, där medlemmar i HFPA ska ha kommit med sexistiska frågor som ibland angränsat till sexuella trakasserier.

Ruffalo konstaterar att han, som nyss tilldelades en Golden Globe för sina insatser i dramaserien ”I know this much is true”, ”varken kan känna mig stolt eller glad över att ha tagit emot det”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.