Kritikerlistan april

Uppdaterad
Publicerad

Vi listar den viktigaste kulturen just nu. I april är det slöjd, amerikansk veckotidning och vansinneshiphop som gäller.

1. Konst: Skolslöjd

Nordiska Museets utställning om skolslöjd är en mycket vältjamad överraskning proppfull av autenticitet. Saker som är gjorda med själ och hjärta (även i vissa fall smärta) – till skillnad från en hel del annan hemslöjd som bara ska framkalla nostalgi och säljas som souvenirer. Lysande inledning på firandet av hemslöjden som fyller 100 år i år.

Kritikerlistan

2. Bok: ”Min mors tystnad”

Lizzie Dorons ”Varför kom du inte före kriget?” handlade om att leva med en mor som var en överlevande från Förintelsen. Den självbiografiska fortsättningen ”Min mors tystnad” handlar om längtan efter en far och jakten på ett svar, medan grannarna i 50-talets Tel Aviv vänder bort blicken. Om vad människor kan tvingas offra, och om att vara den de offrar sig för.

3. TV och tidning: Verklighetens Mad men

Samtidigt som den femte säsongen av Mad men startar första april i Sverige kan man läsa om verklighetens Mad men i tidningen Newsweek. Numret ser precis ut som det gjorde 1965 – till och med annonserna har inspireras av 60-talets form och tilltal. I ett reportage minns journalisten Eleonor Cliff tiden på tidningen under 60-talet – där välutbildade unga kvinnor anställdes för att klippa ur tidningsartiklar, sortera post och där karaktären Don Draper skulle ha kännts sig precis som hemma.

4. Album: Maskinen – ”Framgång & efterfrågan” 

Hiphopduon Maskinens andra skiva är lika bra som den första – lite mer inåtvänd kanske, men fortfarande motsatsen till tråkig. Fortfarande med samma knasiga hopp mellan absurditeter, sorgligheter och hårdhet. Det är svensk vansinneshiphop som får en att tycka om att leva.

5. Teater: ”Tillsammans är vi David”

Unga Klara ägnar sig åt lika teaterplojig som brännhet teaterforskning kring genus och utanförskap i ”Tillsammans är vi David”, den sanna berättelsen om pojken som uppfostrades till flicka som ett extremt experiment. Sätt på dig den vita forskarrocken och häng med på en interaktiv resa!

6. Film: Norskt kluster

Norrmännen har som bekant på senare år börjat spotta ur sig en hel del angelägen film, och just nu i april ser vi dem samlas i ett kreativt kluster på svensk repertoar: ”Repris”, ”Ligg med mig” och ”Oslo 31 augusti” kommer på dvd och VOD, och på bio är det premiär för punkdramat Revolt.

7. Konst: Klimt

Gustav Klimts bästa verk brändes av nazisterna. Men på tio utställningar i Wien under året blir det chockerande klart att han var en av förra sekelskiftets största europeiska målare. Till exempel på Konsthistoriska museet, där man i den maffiga trapphallen byggt en stålbalustrad för att vi ska kunna närstirra på Klimts mytologiska målningar.

8. Bok: Översatt Foster Wallace

Två av David Foster Wallaces tre romaner, debuten ”Systemets sopkvast” och den postumt utgivna ”Blek kung” kommer på svenska. Foster Wallace var en kultfigur redan före sin död, hans romaner är gränslösa i flera avseenden, de utgår från att berättelser är livsnödvändiga för läsaren och sväller över alla bräddar.

9. Opera: Ständigt denna Wagner.

Svanar, kyska riddare och häxor är motiven för såväl Lohengrin (premiär på Kungliga operan i Stockholm på påskafton) som Parsifal (premiär på Malmöoperan två veckor senare). Och Lohengrin som är den ståndaktige Parsifals son – hur gick det till? Med denna Wagnerfestival redan i vår bävar vi inför 2013, då den tyske operademonen fyller 200 år...

10. Skiva: Kindness ”World You Need A Change Of Mind”

Britten Adam Bainbridge blandar och ger, skevt och skruvat, så sinnrikt och hjärtligt från den moderna dansmusikens historia att jag ler brett med båda fötterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritikerlistan

Mer i ämnet