Detta rekommenderas i mars. Foto: Pressbild, Mats Bäcker, Björn Terring.

Kritikerlistan i mars

Publicerad

Halvvägs genom mars tipsar vi om dödsmusik, trådig cirkus och en riktig rocktriumf. Med mycket mera.

1. Cirkus: Kan man sticka fram fred?
Kompaniet som kan bemästra det omöjliga trasslar in sig i ett scenrum fyllt av garn och ställer sig frågan om det går att sticka fred. ”Knitting peace” heter föreställningen, som turnerar genom landet. Städer som Stockholm, Falun, Malmö och Umeå får besök.

2. Musik: Dödsmusik i kubik
Frågan är vilken dödsmässa som är häftigast: Giuseppe Verdis gamla eller Sven-David Sandströms nya? Stockholms musikpublik har ett gravallvarligt val den 22 mars, när Verdi går i Konserthuset och Sandström i Berwaldhallen. Ett mässfall i planeringen eller bevis på rikedom av requier? Kulturnyheterna förordar Sven-David Sandströms nyskrivna dödsmässa, under Gustaf Sjökvists ledning.

3. Bok: ”Fågelhuset” av Ester Roxberg
Nyligen utkom antologin ”Skitliv” där kända och anonyma timvikarier och inhoppare berättade vad det gör med både självkänsla och samhälle att allt fler arbetar i så otrygga förhållanden att de aldrig skulle få ett banklån eller ha råd med semester. Ester Roxbergs roman ”Fågelhuset” handlar om praktikanten Livs vandring genom arbetslivets helveteskretsar. En direktrapport ur samtidens köttvärld där Kafka plötsligt fått passerkort och ”kontoret” är en mardröm.

4. Musik: Johnossis nya rocktriumf
Det är svårt att slå Johnossis förra album. Nu flåsar den underskattade duon sig själv åtminstone i nacken. Den lagom sträva sångrösten och muskeltrummorna följs åt lika tajt som förut, men bygger här en extra hittig och retrorockig samling låtar. Filmskaparna lär ringa John Engelbert och Oskar (Ossi) Bonde dygnet runt så snart den nya mäktiga rockplattan ”Transitions” finns ute. Släpps den 20 mars men man kan smyglyssna i en hiss (!) på Youtube.

5. Film: Brittiska ”Broken”
Det här är ett synnerligen välkomponerat socialt drama om ett litet grannskaps minst sagt snåriga relationer. Att se brittiska ”Broken” är att befinna sig på ett glashalt sluttande plan, med växande insikt om den stundande kraschen. Regin står Rufus Norris för och svensk premiär blir det den 22 mars.

PANELEN

Visa

Anna Hedelius, Camilla Lundberg, Ulrika Milles, Fredrik Sahlin och Rebecka Ljung

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritikerlistan

Mer i ämnet