Frida Hyvönen, Lyra Ekström Lindbäcks bok & ”Orlando”. Foto: Scanpix, Modernista, Carlo Bosco. Foto: Scanpix, Moderista & Carlo Bosco

Kritikerlistan i december

Uppdaterad
Publicerad

Varje månad listar Kulturnyheterna den bästa kulturen. I december hyllar vi könsprövande och enastående teater, svensk orkesterpop och två böcker som nästan förklarar vårt samhälle. Mer mera.

1. Teater: ”Orlando” – en hensuccé

I en enda scenbild gestaltar Robert Fux under två timmar Virginia Woolfs drama, där fyrahundra år av engelsk historia förkroppsligas i en person. Performance eller målning? Om Orlando så är en han eller hon gör detsamma – poesin, ögonkontakten och de små rörelserna gör föreställningen till höstens mest enastående konstverk. Spelas på Stadsteatern i Skärholmen.

Kritikerlistan

2. Böcker: Lyra Ekström Lindbäck och Göran Greider

Vad är grunden i ett samhälle? Vem som dominerar, vem som måste underkasta sig? Vem som har makten över människors tid? Två böcker som utmanande cirklar kring svaren är Göran Greiders dikter i ”Och dagarna är som små sekler” och Lyra Ekström Lindbäcks debut, bdsm-romanen ”Tillhör Lyra Lindström Lindbäck”. Två röster om hur man kan tänka kring smärtor som förenar oss.

3. Musik: Symfoniskt med Frida Hyvönen

Hon vill stå i vibrationen från orkestern, och det gör hon den 7 och den 8 december i Berwaldhallen. Där spelar Frida Hyvönen med Sveriges Radios Symfoniorkester och utlovar ett musikaliskt filosoferande på lättsam nivå.

4. Design: Förgyllda tungor & andra smycken

”Unexpected Pleasures” som öppnar 5 december på Designmuseum i London presenterar

världens bästa samtida smyckedesigners. Formgivare som ifrågasätter och omdefinierar

den traditionella bilden av smyckedesign på ett mycket radikalt sätt. Eller vad sägs om Lauren

Kalman som förgyller tungor istället föra att designa pansarlänkar?

5. Film: Troells ”Dom över död man”

Jan Troell har satt kött och ben på legenden Torgny Segerstedt – redaktören som spetsade nazismen på sin vassa penna. Nu när sverigedemokrater sitter i Riksdagen med järnrör i hand känns Troells tidsresa tillbaka till den svenska 40-talspolitiken extra angelägen och aktuell.

6. Teater: ”Flygräddare” utan bälte

Vinterns bästa resetips är en existentiell och samtida flygtur tillsammans med Unga Klaras kabinpersonal i rosa stövelklackar och souldrag i rösten. Underfundiga textkullerbyttor och yster regi gör att vad som helst hända för den som vågar lossar på sitt mentala säkerhetsbälte. Spelas på Unga Klara i Stockholm.

7. Musik: Abdulla Rashim – bättre än husmaffian?

Swedish House Mafia och Avicii får ursäkta, men bakom årets spjutspetsigaste elektroniska dans står istället en mörk, småhemlig (såklart) djup-teknomakare från Stockholm. Han håller den rika svenska teknotraditionen (som märks bland annat i att Globe Studios i Stockholm fyller 20 år 2013) både vid liv och i ständig rörelse framåt. Här kan man lyssna.

8. Bok: Uppfräschade ”Madame Bovary”

Anders Bodegårds nyöversättning av Gustave Flauberts ”Madame Bovary” är en njutning att läsa. Den är lojal med författarens stilistiska egenart och samtidigt så daggfrisk att den kunde vara ett original från i dag – och inte en 1800-talsklassiker.

9. Musik: Lägg Zara Larsson på minnet

Den närodlade korsningen mellan Rihanna och Taylor Swift är en ung stämma från Stockholm som inte bara hade biologiprov i veckan. Hon har också  under de sista åren sjungit sig förbi karaoke-idol-klustret till nutidspop med känsla, backad av folk som jobbat med Niki & The Dove och Icona Pop. Hör hennes stämma här.

PANELEN

Ingrid Elam, Per Sinding-Larsen, Camilla Lundberg, Ulrika Milles, Fredrik Sahlin, Ingela Lind, Anna Hedelius & Dennis Dahlqvist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritikerlistan

Mer i ämnet