Kritikerlistan mars

Uppdaterad
Publicerad

Vi listar den viktigaste kulturen just nu. I mars toppar en ”rolig, skruvad, sorgsen berättelse om 80-talet”.

1. Eija Hetekivi Olsson: Ingenbarnsland

Man föds inte till kvinna, till invandrare, till underklass. Man görs till det. Eija Hetekivi Olssons debutroman ”Ingenbarnsland” är en rolig, skruvad, sorgsen berättelse om 80-talet och samtidigt en arbetarroman från nuet. Om Miira som slår sig fri.

Kritikerlistan

2. Özz Nûjen: Dålig stämning 

Rollen som sanningssägande narr passar helsvenske kurden Özz Nûjen som hand i handsken. Hans Sverigeturnerande ståuppshow är en giftig slakt och kärleksfull hyllning till landet där det värsta som kan hända är att det blir dålig stämning.

3. Music Dox – musikfilmer på Tempo

Jeanie Finlay berättar om den sista skivaffären, Hole-trummisen Patty Schemmel om att nästan dö av knark och förre Psycic TV-sångaren Genesis P Orridge om sitt konstverksliknande kärleksliv som omopererad med partnern Lady Jaye – årets tre musikfilmer på Music Dox handlar mer om sätt att överleva än musik.

4. The Artist (regi: Michel Hazanavicius)

Månadens hetaste film är såklart Oscar-triumfen ”The Artist”. Undrens tid är inte förbi: en fransk, svartvit stumfilm ställde hela Hollywood-eliten i skuggan. Och ”The Artist” är onekligen värd sina lovord, även om den kanske snarare är ett fenomen än en fenomenal film.

5. Game of Thrones

Världen är vacker men oberäknelig. Människorna ägnar sig åt sex, våld och rygghuggspolitik. Tillvaron hotas av magiska och otäcka varelser som samtidigt närmar sig från kylan i norr och värmen i söder. Egentligen är det ganska svårt att hänga med i handlingen, och egentligen handlar den inte om så mycket. Ändå är det helt vansinnigt spännande.

6. Big Boys Gone Bananas!* (regi: Fredrik Gertten)

Ofta säger folk: ”Detta borde skapa debatt.” Här kommer en film som faktiskt gör det. En debatt som handlar om något annat än filmen själv, och som utforskar något mer än de gamla välkända ideologiska skyttegravarna.

7. Julian Barnes: Känslan av ett slut

Julian Barnes fick Bookerpriset förra året för ”The Sense of an Ending”, engelsk romankonst när den är som bäst: spirituell, full av språklig elegans men också av djup och vemod. Nu kommer den på svenska med titeln ”Känslan av ett slut”!

8. Paul Gorman: Reasons to be Cheerful

Paul Gormans biografi om Barney Bubbles har förändrat 

historieskrivningen om grafisk design på ett dramatiskt sätt. Tidigare pratade man bara om Peter Saville när det gällde skivomslag från 70 och 80-talet men nu inser alla att Bubbles var ett ännu större geni. Det är från den här boken alla grafiska formgivare och modeskapare snor sina bästa saker just nu.

9. Symfonier i svängen

Göteborgs Symfoniker med Gustavo Dudamel visar upp sig i Stockholm medan Kungliga Filharmonikerna åker till Götet. Samma vecka 12 tar Herbert Blomstedt med sig Radiosymfonikerna till Örebro som tack för att Svenska Kammarorkestern gästat Berwaldhallen med pianisten Leif-Ove Andsnes. Bra att byta estrad och publik.

10. Klimt x 10

Målaren Gustav Klimt var en kvinnokarl och rebell i det förra sekelskiftets kokande, mångkulturella Wien. Nu ägnas han 10 utställningar i staden. Klimt, en utmanande skönande och allkonstnär i en brytningstid lik vår egen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritikerlistan

Mer i ämnet