El Perro Del Mar, Carmina Burana & Call Girl. Foto: Scanpix, Folkoperan

Kritikerlistan i november 2012

Publicerad

Varje månad listar Kulturnyheterna den bästa kulturen. I november rekommenderas bland annat skälvande mäktig opera, politisk pop och en efterlängtad svensk långfilm.

1. Opera: Carmina Burana

Damer med lika ömtåligt sköra som ståndaktigt starka berättelser, bombastisk körmusik och mycket hjärta. ”Carmina Burana” är en gigantisk portion skälvande liv! Denna föreställning spelas på Folkoperan i Stockholm. Se tv-inslag om operan här.

Kritikerlistan

2. Musik: El Perro Del Mar

”Pale Fire” heter nya skivan. Snart tio år efter starten gör Sara Assbring (aka El Perro Del Mar) slut med sitt gamla sätt att göra elektropop på och ger oss istället – i ett och samma slag – sin såväl absolut mest lysande stund i karriären som den beckmörkaste vi sett till. Hennes fjärde skiva är både vacker, rytmisk och politiskt angelägen.

3. Film: Call Girl

Mikael Marcimain regisserade ”Lasermannen”, ett av svensk tv-historias främsta tv-dramer, och han knåpade ihop suveräna serien ”Upp till kamp”. Klart att förväntningarna på långfilmsdebuten ”Call Girl” var monumentala. Nu är det kanske inte det ultimata mästerverket som vi hade hoppats på, men väl en snygg, spännande och synnerligen välspelad skapelse. Pernilla August är lysande otäck som bordellmamma.

4. Konst: Helene Scherfbeck

Äntligen ett helporträtt av Helene Scherfbeck, som vi börjar förstå är en av nordens största modernistiska konstnärer! En samtida motpol till Edvard Munch och August Strindberg. 150 år efter att hon föddes visas en jubileumsutställning på Waldemarsudde i Stockholm. Den är öppen till och med februari nästa år.

5. Bok: August-pappor

I november delas Augustpriset ut och det skönlitterära priset kan mycket väl gå till en av två nominerade romaner om en far som bär tunga krigserfarenheter med sig till det nya hemlandet Sverige. Johannes Anyurus ”En storm kom från paradiset” är grundtipset, men gardera med Göran Rosenbergs ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz”.

6. Konst: Vanity Disorder

Missa inte den isländska konstnären Hrafnhildur Arnardottir aka Shoplifters utställning ”Vanity Disorder” med fluffiga textilskulpturer i olika rosa nyanser på Fruit and Flower Deli i Stockholm. Ultravass pastell-feminism som inte är det minsta politiskt korrekt. Lysande.

PANELEN

Ingela Lind, Dennis Dahlqvist, Anna Hedelius, Fredrik Sahlin, Per Sinding-Larsen och Ingrid Elam

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritikerlistan

Mer i ämnet