Kritikerlistan september 2011

Uppdaterad
Publicerad

Varje månad listar Kulturnyheterna det bästa och det viktigaste inom kulturlivet just nu. Denna månad toppar...

Martina Montelius

Regissören och dramatikern Martina Montelius absurda språklekar och svarta humor tar ett strypgrepp på teaterhösten. Thords värld på Teater Galeasen, Mira går genom rummen på Unga Dramaten och Elda! Elda! Elda! på Brunnsgatan 4 i Stockholm är tre av Montelius urpremiärer som garanterat kommer att ge avtryck på teaterhimlen.

Kritikerlistan

Venedig filmfestival

Traditionellt sett tillhör september filmfestivalen i Venedig. I år blir det filmkändistätt värre och förhoppningsvis är filmutbudet lika upphetsande – indie-besök blir det i form av Andrea Arnold, Todd Solondz och Steve McQueen som alla är på plats med nya filmer. Dessutom blir det en hel del svenskt ? framförallt är vi sugna på Tomas Alfredsons Le Carré-filmatisering Tinker, Tailor Soldier Spy.

Vår rättmätiga plats

Nu är det 90 år sen den svenska kvinnan fick, eller... tog sig rätten att vara med och bestämma vilken politiskt riktning vårt samhälle skulle ta. I boken ”Vår rättmätiga plats” skriver journalisten Barbro Hedvall om kvinnans kamp för rösträtt och portätterar de som ledde kampen. Fantastiska bilder, gulnande pressklipp och dokumentation över en tid där kvinnornas åsikter filtrerades av männen.

Alyson Shotz

Egentligen ville den amerikanska konstnären Alyson Shotz bli geolog och klättra i berg hela dagarna, men så blev det ju inte. Istället fick hennes konst handla om naturvetenskap och osynliga naturkrafter som magnetism och gravitation. Det var när Guggenheim i New York köpte hennes verk the Shape of space som hon blev ett namn i konstvärlden å en version av den skulpturen finns med på Shotz utställning Fundamental Forces på Galleri Andersson/ Sandström i Umeå.

Mattias Alkberg

När en av svensk rocks skarpaste och flitigaste pennor bjuder upp till socialunderstödsblues från denna jämmerdal kallad livet vill vi både lyssna och läsa.

Rap-battling på webben

Ett rap battle är ett hederligt sätt att göra upp utan att använda knytnävarna. Två rappare möts i en ring mitt i publiken och tävlar om vem som kan dissa den andra på smartast sätt. Battlandet har funnits sen hiphoppens barndom, men har just nu fått en pånyttfödelse här i Sverige. Vill du lära känna rappare som En osvensk tiger, Shazaam eller Kung Henry kan du följa scenens vibrerande utveckling vecka för vecka på basementalitybattles.com och på YouTube.

Bokmässan

Bok- och biblioteksmässan i Göteborg den 22-25 September är en vallfartsplats för alla som dras till litteratur. Måste upplevas minst en gång i livet. I år är det särskilt fokus på Tyskland, men amerikanen Jonathan Franzen kommmer säkert att konkurrera om uppmärksamheten klockan fyra fredagen den 23/9.

Style and Subversion

Trots att Victoria och Alberts Postmodernism – Style and Subversion inte öppnat ännu (24/9) blir den garanterat höstens viktigaste konst och designutställning. Den första heltäckande sammanfattningen om postmodernismen som rörelse: en färgstark kavalkad med subversiv arkitektur, produktdesign, mode, grafisk form, konst och musikvideos i snygga förpackningar.

Höggradigt jävla excentrisk

Mårten Blomkvists biografi om regissören Bo Widerberg ”Höggradigt jävla excentrisk” är en berättelse om Sverige, en klassresa och en filmskapare som drev många till vansinne men gav oss filmer som ”Kvarteret Korpen” och mängder av klassiska teateruppsättningar. Bonus: historien om hur viktigt fördelaktigt rykte är för att få stödpengar för att göra den stora konsten.

Barnförbjuden opera: Salome

Bland alla bloddrypande operor är Richard Strauss ”Salome” den mest dekadenta. Kontroversielle tyske regissören Peter Konwitschny hugger huvudet av skam i sin uppsättning med premiär i Göteborg 10 september. Annalena Persson inleder därmed de stora sopranernas höst. I Stockholm ger sig Katarina Dalayman på Carmen, medan Nina Stemme blir Flickan från vilda västern i Puccinis tappning.

__________________________________________

I kritikerpanelen ingår Anna Hedelius, Fredrik Sahlin, Dennis Dahlqvist, Per Sinding-Larsen, Ulrika Milles, Sofia Benholm, Camilla Lundberg, Kim Veerabuthroo Nordberg, Karin Winther samt Ingrid Elam.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritikerlistan

Mer i ämnet