Anna Hedelius. Foto: SVT

Kritikern om sommarens bästa teaterupplevelser

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren blir det högtryck på många scener runtom i landet. Vår kritiker Anna Hedelius guidar till några av sommarens bästa uppsättningar.

TEATER: Nils Holgersson flyger igen

Nils Holgersson på Västanå teater, 21 juni till 1 september

Den lille gåsapågen har än en gång flugit in i Rottneros magnifika berättarlada i en mustig och musikalisk uppsättning signerad Leif Stinnerbom. En sommar när Naturskyddsföreningen använder Selma Lagerlöfs antihjälte som ett rop på hjälp för skogen (”Nils Holgerssons ganska värdelösa resa genom Sverige”) bjuder Västanå på en berättelse med lust och glädje.

OPERA: Nyskriven opera av kvinnor om kvinnor

Jorun orm i öga på Vadstena-Akademien, Vadstena slott, 19 juli till 7 augusti

Det är inte varje dag en nyskriven svensk opera får premiär. Jorun orm i öga har därtill en mycket namnkunnig librettist. Författaren Kerstin Ekmans text är en berättelse om kvinnor och kvinnors kraft, sorg, glädje, makt och omsorg. Inspiration har hon hämtat i den poetiska Eddan och tonsättaren Marie Samuelsson är den som musikaliskt hittat tonspråket för dessa kvinnliga öden och berättelser. Fyra solister, tolv korister och tolv musiker medverkar i föreställningen som under sommaren spelas i den vackra Bröllopssalen i Vadstena slott.

SCENKONST: Scenkonst på franska gator

Avignonfestivalen, Avignon, Frankrike, 5 till 26 juli

”Sur le Pont d’Avignon. L'on y danse, l'on y danse.” Visan om att dansa på Avignons medeltida bro är kanske en passande signaturmelodi för en av världens äldsta teaterfestivaler. Avignonfestivalen gavs för första gången 1947 och är i dag ett forum för alla former av gränsöverskridande scenkonst. Utomhusscenen i Påvens palats med 2 000 publikstolar är den största spelplatsen, men numera framförs det dans, musik, film och teater på de mest överraskande scener i staden. Här hittar du de mest intressanta europeiska namnen inom scenkonsten i dag i vacker och historisk miljö.

TEATER: Svart komik signerad Gardell

Människor i solen, Skillinge teater, spelas till 10 augusti

Jonas Gardells kanske mörkaste men också en av hans roligaste pjäser. I en liten semesterby vid havet firar två par midsommarafton med nubbe och jordgubbar. Idyllen är givetvis en chimär.

VARIETÉ: Fransk cirkus på Gotland

Bêtes de foire, Hablingbo crêperie, Gotland, 9 juli till 10 augusti

En tafatt trashank, en kostymmakare och en postmodern clown möts i ett cirkustält. Hattar flyger och tyg rivs i remsor i en furiös balett. Hablingbo är en av landets mysigaste spelplatser med tydlig fransk touche.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.