Camilla Lundberg tipsar om sommarens bästa klassiska upplevelser. Foto: SVT

Expertens bästa klassiska musiktips

Uppdaterad
Publicerad

Wagner eller ”En midsommarnattsdröm”? Vår musikkritiker Camilla Lundberg tipsar om klassiska festivaler och föreställningar i sommar.

– Jag skulle vilja slå ett slag för två lite udda festivaler i Västergötland. En i södra Västergötland i den lilla hålan Kalv som är en avantgarde-festival, det tycker jag är rätt cool, säger Camilla Lundberg.

Nyskapande konstmusik, kvinnooperor och ”Rhenguldet”. Kulturnyheternas musikkritiker Camilla Lundberg ger sina bästa tips och hjälper oss att botanisera i den klassiska sommardjungeln.

Störst på klassisk musik

Efter ett besök på Kalvfestivalen som satsar på nutida konstmusik tycker Lundberg att man lämpligen ska röra sig vidare mot Trollhättan, till Aurora Music Star Festival, Sveriges största klassiska musikfestival.

– Det är både symfonier och kammarmusik, och allt möjligt. Och i år toppas det av cellofantomen Mischa Maisky.

För den som är sugen på opera i sommar rekommenderar Camilla Lundberg att åka till Vadstena slott, för att lyssna på operor skrivna och komponerade av kvinnor.

”Något sensationellt”

– Vadstena gör något sensationellt i år, nämligen två kvinnooperor. En från nu och en från 1600-talet, väldigt spännande tycker jag.

På ett annat slott, på andra sidan Vänern, grälar älvkungen Oberion med sin drottning Oberion. Läcko slott i Östergötland sätter nämligen upp Benjamin Brittons ”En midsommarnattsdröm” i slutet av juli.

Rhendöttrar och gudinnor

I Dalhalla vankas det Wagner i sommar. Det krisdrabbade kalkbrottet i Rättvik satsar stort i år och sätter upp ”Rhenguldet” av Richard Wagner. Den första delen i Wagners krävande operatriologi ”Nibelungens ring” med en sammanlagd speltid på 14 till 16 timmar.

I Dalhalla nöjer man sig dock med två och en halv timme av Wagners rhendöttrar, jättar, gudinnor och andra sagoliknande väsen.

– Här blir det visserligen inte en hela ”Nibelungens ring”, men det blir ”Rhenguldet” i alla fall två gånger i augusti, säger Camilla Lundberg.

Fler experttips som kan förgylla din sommar kommer inom kort.

Reporter i inslaget: Ditte Hammar

Foto/klippning: Ditte Hammar/Don Titelman

Fakta

Camilla Lundbergs tips:

17 juli-3 augusti, ”Kurtisanen och Kärleken”, Vadstena slott.

13 juli-3 augusti, ”En midsommarnattsdröm”, Läcko slott.

19 juli-7 augusti, ”Jorun orm i öga”, Vadstena slott.

9-11 augusti, Kalvfestivalen.

10-17 augusti, ”Rhenguldet”, Dalhalla.

11-18 augusti, Aurora Music Star Festival.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.