Kalkbrottet i Dalhalla. Foto: SVT

Operan åter till Dalhalla?

Publicerad

Efter flera år kan operan återuppstå i det krisdrabbade kalkbrottet i Rättvik.

Dalhalla ska på nytt bli operascen, hoppas föreningen Dalhallas vänner. På lördag arrangerar föreningen en stödgala i Dalhalla. Flera av dagens stora svenska operasångare sjunger gratis på galan för att stötta verksamheten.

Grundades med operaavsikter

Det var operasångerskan Margareta Dellefors som grundade Dalhalla 1991, just på grund av den fina operaakustiken på platsen. Men de senaste åren har verksamheten dragits med stora problem och i höstas avgick föreningens styrelse. Istället har annan musik, främst pop, spelats i Dalhalla.

Interimstyrelsen som tog över efter den avhoppade föreningsstyrelsen anser sig nu ha lyckats övervinna problemen och hoppas redan till nästa sommar kunna göra en fullskalig Wagnerföreställning.

Sålde Dalhalla-aktier

Verksamheten möjliggörs av en intrikat ägarstruktur. Dalhallas förvaltningsbolag ägs till 60% av kommuner och landsting. 30% ägs av Conny Gesar och 10% innehas av Föreningen Dalhallas Vänner. Conny Gesar är styrelseordförande för Rättvik Event, som driver den populärmusikaliska verksamheten på Dalhalla.

Rättvik Event och Dalhallas Vänner hyr i sin tur anläggningen av Dalhalla förvaltningsbolag. Föreningen Dalhallas vänner riskerade under våren att gå i konkurs, men överlevde genom att sälja av delar av sitt aktieinnehav i förvaltningsbolaget.

De samarbetssvårigheter som tidigare funnits mellan de olika aktörerna tillhör nu historien, enligt Dalhallas vänner. Bidragen från landsting och kommuner gäller också under förutsättning att man spelar just opera i Dalhalla, något som ordföranden i Rättvik Event, Conny Gesar är fullt införstådd med.

Stödkonsert på lördag

Lördagens galakonsert dirigeras av Patrik Ringborg. Dalhalla Festspelsorkester och körmedverkar och solister är: Hillevi Martinpelto, Karl-Magnus Fredriksson, Anna Larsson, Michael Weinius, Lars Cleveman, Marcus Jupither, Anton Ljungqvist, Ingrid Tobiasson, Daniel Frank, Henning von Schulman, Maria Keohane, Kerstin Avemo, Magnus Karlberg, Daniel Johansson och Anne Wiik Larssen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.