Tidskriften Filter har kartlagt ärendet med den apatiska flickan Nadja som är huvudfall i den Oscarsnominerade kortdokumentären ”Life Overtakes Me”. Vittnen i Filters artikel, som också SVT pratat med, uppger att familjen tvingat dottern att simulera för att få uppehållstillstånd. Foto: Från dokumentären ”Life Overtakes Me”

Kritiserad dokumentärfilm blev utan Oscar

Uppdaterad
Publicerad

Life overtakes me, eller ”De apatiska barnen” som den heter på svenska, har kritiserats av tidskriften Filter som skriver att ett av barnens tragiska historia i filmen är en bluff. Filmen var nominerad till en Oscar i kategorin bästa kortdokumentär.

Filmen följer tre flyktingfamiljer i Sverige vars barn har drabbats av uppgivenhetssyndrom. Enligt tidskriften Filter som granskat dokumentären ska ett av barnen ha simulerat uppgivenhetssymptomen på uppmaning från sina föräldrar. Magasinet Filter bygger sitt avslöjande på intervjuer med en familj som stod barnet och barnets familj nära. En bild som grannfamiljen också bekräftar i samtal med SVT.

Den kritiserade filmen är skapad av Kristine Samuelson och John Haptas och var nominerad till en Oscar i kategorin bästa kortdokumentär men fick se sig besegrad av Carol Dysinger och Elena Andreichavas film Learning to skateboard in a warzone (If you're a girl).

Ville inte villa bort sig i teorier om syndromet

Svt har sökt upphovspersonerna bakom De apatiska barnen utan resultat. Filmens ena upphovperson John Haptas berörde ämnet om den debatterade diagnosen uppgivenhetssyndrom vid en filmad frågestund på Chicago critics filmfestival 2019. Han sade då att det var viktigt för dem att inte spekulera kring teorier om vad syndromet beror på i filmen.

– Vi ville inte villa bort oss i de många teorier som finns kring vad som orsakar syndromet, varför det finns just i Sverige eller i hur man behandlar det bäst. Vi ville att tittaren skulle få emotionell kontakt med de drabbade familjerna, sade han då.

SVT har också sökt Oscarsgalan och den svenska ledamoten i Oscarsjuryn Anneli Ahlbom utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer