Kritiserad film inviger Cannes-festivalen

Uppdaterad
Publicerad

I kväll inleds filmfestivalen i Cannes. Och filmen som inviger årets upplaga är den omdiskuterade ”Grace of Monaco”. SVT har fått en exklusiv intervju med huvudrollsinnehavaren, Nicole Kidman.

Det är kanske ingen slump att filmen ”Grace of Monaco” valdes ut till invigningsfilm i Cannes. Hollywood-stjärnan Grace Kelly, som filmen handlar om, träffade furst Rainier III av Monaco på filmfestivalen i Cannes 1955. Året efter gifte de sig och Grace Kelly blev furstinna. Nicole Kidman, som spelar huvdrollen som Grace Kelly säger till SVT:s Lotta Bouvin-Sundberg att hon läste mycket om Kelly för att förbereda sig för rollen.

– Jag ville hedra henne på ett sanningsenligt sätt utan att bli låst i den idealiserade bilden av henne, säger hon.

Vilken del av Grace Kelly kände du dig närmast?

Jag är mamma, jag är skådespelare och jag har en man. Alla dessa delar kan jag relatera till. Men inte till det kungliga. Känslorna kan jag dock relatera till, säger Nicole Kidman.

”Hon var modig”

För omvärlden tedde sig nog Grace Kellys liv som en saga, men det kantades av olycka. Bland annat ska furst Rainiers familj ha föraktat henne, hon hade få intressen gemensamt med sin make och hon sägs också ha varit olycklig över att hon inte fick göra fler filmer i Hollywood.

– Jag tycker hon var modig som begav sig in i det okände när hon lämnade Hollywood. Hon ville ha en familj och något annat. Och det fick hon.

Har du gjort något liknande?

– Jag har verkligen hängett mig åt kärlek. Förhållandet är det viktigaste för mig.

Blandade reaktioner

Filmen har redan mött blandade reaktioner. Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin skriver att Grace of Monaco ”är en vacker sak som vill göra upp med sagan om Grace Kelly, som bjuder på en del spännande historiska perspektiv”. Hollywood reporter:s Stephen Dalton skriver att ”det tydligen är möjligt att göra en tråkig film om ett så rikt, smaskigt och skvallrigt material”.

”Sakfel och förvrängningar”

I Monaco har filmen mött motstånd för den negativa bild av furstefamiljen som den ger. Flera inslag i filmen sägs också ha gjort furst Albert II rasande. Tillsammans med systrarna Caroline och Stéphanie har han tidigare i år protesterat mot alla ”sakfel och förvrängningar”. ”Filmen borde aldrig ha gjorts”, har Stéphanie sagt till tidningen Nice Matin. Men Nicole Kidman säger att de borde se filmen innan de kritiserar den. Men hon kan samtidigt förstå reaktionen.

– Det är ju deras föräldrar. Jag tror att mina barn skulle försvara mig på samma sätt. Det är ett barns plikt, på något sätt.

Nicole Kidman får också frågan om hon har några minnen från Sverige och den tid hon spenderade i Trollhättan i samband med en filminspelning.

– Jag älskade det. Jag besökte fjällen. Jag tyckte verkligen om ljuset på vintern.

Var det inte kallt?

– Jag har inget emot kylan. Jag är en äventyrlig person som tycker om att resa och uppleva nya saker och platser. Jag hade väldigt trevligt i Sverige, säger Nicole Kidman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmfestivalen i Cannes 2014

Mer i ämnet