Fram träder bilden av en kyligt intellektuell person som har så svårt att tåla kritik att han gränsar till det paranoida, och där hållningen till hiv-aids och Zimbabwe för evigt kommer att solka hans övriga insatser för den afrikanska kontinenten.
Boken är dynamit, eftersom den är skriven ”från insidan”.
Aldrig mer. Aldrig mer skulle någon anklaga Thabo Mbeki för att vara ”västvärldens nickedocka”. Nej, det handlar inte direkt om Zimbabwe och den sydafrikanske presidentens milt sagt lågmälda hållning till sitt grannland och dess brutale ledare Robert Mugabe.
Beskrivningen härrör från 1995 när dåvarande president Nelson Mandela sände Mbeki till Nigeria för att övertala diktatorn Sani Abacha att skona den dödsdömde miljörättsaktivisten Ken Saro Wiwas liv. Men resan var förgäves. Ken Saro Wiwa hängdes i fängelset och Abacha gjorde klart att han inget hade till övers för Mbekis medlingsförsök.
Tyst diplomati
– Händelsen tog Mbeki hårt och han ältade den om och om igen. Slutsatsen blev att medlingsinitiativ i framtiden skulle förankras hos kontinentens andra ledare, säger William Gumede, författare till boken Thabo Mbeki and the battle for the soul of ANC.
– Men Mbeki ansåg inte att det var något fel på medlingen och den tysta diplomatin, fortsätter han och Mbekis svårbegripliga Zimbabwe-politik får delvis sin förklaring.
”För Mbeki betyder tyst diplomati att han enskilt över en kopp te förklarar för Mugabe att det finns vissa som är lite störda av honom”, står det i boken.
Tredje upplagan
William Gumede tar emot TT i sitt hem i Johannesburg och han ser både trött och lite uppspelt ut. Sedan boken kom ut några dagar tidigare har han varit hett efterfrågad i medierna. Redan är en tredje upplaga på gång, vilket måste räknas som en formidabel framgång.
Förutom bokens innehåll bidrar Gumede i egenskap av sig själv till det enorma intresset. Han är journalist med bland annat ett förflutet som pressansvarig vid landsorganisationen Cosatu. Han är alltså en av ”de egna”. Dessutom är han svart.
– Jodå, jag har kallats förrädare och presidentens talesman anser att jag är ”kolonial”. Men jag har fått mycket stöd också från höga ANC-are, säger Gumede som både har namngivna och anonyma källor i sitt underlag.
Som Copernicus
I boken beskrivs Mbekis väg till makten, hans hänsynslöshet när konkurrenterna om ”toppjobbet” utmanövrerades, hans kamp för att ta sig ur Nelson Mandelas skugga och om det stundtals spända förhållandet till den förre presidenten. Men det finns också avsnitt om Mbekis starka statsmannaegenskaper.
Ändå är det sannolikt Mbekis grumliga idé om att hiv-aids inte är någon sexuellt överförbar sjukdom, utan att den har sin botten i fattigdom, som – vid sidan om Zimbabwe- kommer att prägla synen på honom för all framtid.
Och enligt William Gumede vidhåller Mbeki fortfarande sin kontroversiella åsikt.
– Han är övertygad om att historien kommer att ge honom, liksom Copernicus, rätt.
TT