Johan Wingestad (KIF) och Katarina Jönsson Norling (KRO). Foto: MärtaThisner/Pressbild

KRO/KIF: En besvikelse

Uppdaterad
Publicerad

Kulturens del av den totala budgeten minskar i år, konstaterar konstnärsorganisationen KRO/KIF.

– Satsningarna är bra och viktiga, men kulturbudgeten som helhet är en besvikelse. Både MP och V har i valrörelsen varit tydliga med att man vill att en procent av statsbudgeten ska gå till kulturen. Nu minskar man istället andelen i sin första budget, säger Johan Wingestad, ordförande för Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare i ett uttalande.

Enligt den gemongång som KRO/KIF (Konstnärernas Riksorganisation, Sveriges Konsthantverkare och industriformgivare) gjort så går ungefär 0,8 procent av den totala budgeten till kultur.

Konstnärernas Riksorganisations ordförande Katarina Jönsson Norling har tidigare i en intervju med Kulturnyheterna lyft fram Mu-avtalet som en av förra regeringens viktigaste kulturreformer, men samtidigt pekat på att avtalet inte kunnat omsättas fullt ut i praktiken.

Mu-avtalet, som innebär att statliga museer ska ersätta konstnärer både när deras verk ställs ut och för arbetet med utställningen, behöver tillföras statliga medel för att fungera, menar KRO/KIF.

”Skamfläcken i svensk kulturpolitik”

– Regeringen gör stor sak av att man satsar på fri entré till museer, men gör ingenting åt att museer och konsthallar gjort sig beroende av gratisarbete av konstnärer. För mig är det svårt att förstå, då man före valet sagt sig vilja lösa den här skamfläcken i svensk kulturpolitik, säger Katarina Jönsson Norling, riksordförande för KRO.

– Nu måste regeringen villkora skattemedel till utställningsarrangörer med att Mu-avtalet ska tillämpas fullt ut, säger Katarina Jönsson Norling i ett uttalande.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.