Katarina Jönsson Norling, ordförande i Konstnärernas Riksorganisation. Foto: Pressbild

KRO tror på ökad kulturbudget

Publicerad

Konstnärernas Riksorganisation (KRO) förväntar sig en rad kulturpolitiska reformer av en ny S-ledd regering.

Det mesta tyder på att Stefan Löfven (S) kommer att bilda nästa regering i Sverige. Och det kommer innebära förändringar för kulturpolitiken, tror KRO:s ordförande Katarina Jönsson Norling.

– Vi tror att vi kommer att få se fria entréer på museerna och att man kommer införa maxtaxa inom Kulturskolan. Sedan tror vi också att vi kommer att få se en mer expansiv kulturpolitik, det känns som det finns en vilja att göra mer, säger hon.

Tre önskningar

Vilka kulturpolitiska frågor hoppas du att en S-ledd regering kommer att ta tag i under den kommande tiden?

– Vi hoppas att den som blir kulturminister tar initiativ till ett nationellt handlingsprogram för bild- och formkonsten, att ett statligt direktiv för enprocentsregeln för konstnärlig gestaltning i offentliga miljöer utarbetas och att det ställs krav på att Mu-avtalet efterlevs.

Bäst – men ofärdigt

Mu-avtalet, vilket innebär att statliga museer ska ersätta konstnärer när deras verk ställs ut och för arbetet med utställning, är samtidigt det som KRO:s ordförande Katarina Jönsson Norling lyfter fram som det bästa som Lena Adelsohn Liljeroth (M) medverkat till som kulturminister. Men:

– Mu-avtalet är fortfarande en av de största utmaningarna eftersom det inte slagit igenom än, menar Katarina Jönsson Norling.

Vem skulle du vilja se som nästa kulturminister?

– Vi skulle gärna se någon med bakgrund som utövande konstnär. Jag har hört namnet Stina Oscarson och det skulle vara väldigt spännande.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.