Pusst riot stormade finalen i fotbolls-VM Foto: Reuters

Krönika: Vem stöttar Pussy riot nu?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Pussy riot stormade planen under Kroatiens anfall. Syftet var att rikta uppmärksamhet mot rättsosäkra fängelsedomar och ett antidemokratiskt valsystem. Men den här gången buade publiken.

Rebecca Haimi

Kulturjournalist

Fifas beslut om ett fotbolls-VM i Ryssland 2018 var aldrig skonat från höjda ögonbryn. Kritik har riktats både mot hur spelet om världscupen gått till och mot att ett land med enbart en i praktiken valbar president som stiftar lagar mot ”homosexuell propaganda” ska vara dess skådeplats.

Men sedan turnéringen började har kritiken smattrat svagt. Svenska ministrar, som tidigare hade gjort en stor poäng av att bojkotta invigningen i solidaritet med Storbritannien och giftattacken mot ex-spionen Sergej Skripal, åkte till S:t Petersburg för att se Sverige spela åttondelsfinal. Utrikesminister Margot Wallström (S), hade pratat ihop sig med Danmark och Storbritannien (som också tagit sig vidare i turnéringen) om saken, sa hon. Spelet framförallt.

Samtidigt har internationella ryska kändisar som supermodellen Natalia Vodianova fullkomligen pumpat ut Instagrambilder och filmer på fotbollspeppen i hemlandet: glädje, professionalitet och skönhet. Det misstänkt politiskt avpolitiserade Ryssland

Stämningen solkas inte ens när himlen öppnar sig och regnet vräker ned över Luzjnikistadion efter avslutad final. Vladimir Putin får snabbt ett paraply och Frankrikes president Emmanuel Macron ser ut som om Mr Darcy hade varit en glad kille i High school musical när han i sin genomblöta skjorta kysser de franska spelarnas huvuden. Men Pussy riot lyckades med att svärta fotbollsyran.

Fyra individer utklädda till ryska poliser stormade planen mitt under brinnande anfall. Trots rigoröst säkerhetspådrag. Spelet stannade upp och publiken buade.

– Herregud, plocka undan skiten, sa SVT:s Chris Härenstam när vakter rusade in på planen för att gripa aktivisterna.

– Vem tycker det här är roligt egentligen?, sa kollegan Glenn Strömberg i samma kommentatorsbås.

Det tog bara några minuter innan det aktivistiska konstnärskollektivet uppdaterade sin Facebooksida: ”Policeman enters the game”, kallar de aktionen, som genomfördes för att rikta kritik mot att demokratiska val inte genomförs i landet och att politiska aktivister grips och fängslas godtyckligt.

Efter aktionen i Kristus frälsares katedral i Moskva 2012, när tre medlemmar i Pussy riot dömdes till två års fängelse, buade åskådarläktaren från väst också. Då mot att kritik av oheliga band mellan den ryska, totalitära statsapparaten och den rysk-ortodoxa kyrkan kunde få så otroligt stränga, rättsliga påföljder.

Då var brottet huliganism. En rubricering som skulle kunna komma att bli aktuell på nytt efter stormningen av fotbollsplanen 2018.

Pussy riot har försökt, men inte lyckats med ett liknande genomslag som det efter katedralaktionen 2012. Under vinter-OS i Sotji 2014 protesterade de på nytt när världens blickar vilade på Ryssland. Då attackerades de med piskor och tårgas av vakter utklädda till ryska kosacker.

Nu är de världsomskrivna på nytt. Men alla i väst är inte lika solidariskt inställda som Sotji 2014, eller Moskva 2012 – då religiositetens högborg var scen för protesten. Pussy riots Facebookstatus har på matchkvällen ett flertal kommentarer i stil med: ”jag brukar stötta er, men i dag var ni bara korkade”.

Fotbollens högborg verkar vara svårare att synda i. För ”vem tycker det här är roligt egentligen”, Glenn?

Pussy riot inspirerades av författaren Dimitrij Prigov när de valde att storma planen utklädda till poliser, skriver de. ”Polismannen som bärare av nationalism och rysk kultur.” Enligt Prigov finns det två versioner av honom: den himmelska och den jordiska. I Pussy riots sportöversättning representerar den himmelska polismannen allt som är vackert med en fotbollsturnéring, och är mån om att följa spelets regler. Den jordiska versionen av polismannen är skraj för karnevalyran som fotbollsturnéringen för med sig, och bryr sig inte om några spelregler. Framtidens Ryssland måste låta den himmelska versionen besegra den jordiska, skriver Pussy riot.

Ironiskt nog valde aktivisterna att agera jordisk polis på fotbollsplanen när de olovligen stövlade in i början av andra halvlek, och de som tidigare har hejat på dem buade med hänvisning till den himmelska regelboken. Kanske behöver vad som är himmel och jord redas ut lite. Det lär göras när VM har vaknat bakfull på måndagen, packat och åkt hem medan Pussy riot sitter kvar i häktet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.