Bokmässan i Göteborg 2017. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika: ”Yttrandefriheten förblir en central stridsfråga”

Publicerad
Analys ·

I Sverige utkommer i snitt ungefär 42 böcker om dagen. På Bokmässan i Göteborg ska nu cirka 900 utställare och författare och 100 000 besökare mötas på ett sätt som ger friktion, eftertanke och tonartshöjning i sinnet.

Ulrika Milles

Litteraturkritiker

Bokmässans nya giv för att återfå formen efter förra årets pris för att ha högerextrema tidningen Nya Tider som utställare – färre besökare, bojkottande förlag och förlusten av stjärnförfattare som Ngugi wa Thiong´o – känns tidstypisk.

Hållningen att utställare som tar för mycket fokus ska nekas riskerar att drabba godtyckligt i framtiden, och lösningen att nu sträva efter att ”nå alla slags läsare” med att erbjuda till exempel Måns Zelmerlöv är yrvaken. Just Bokmässan har alltid varit det stökiga torgets marknad med något för alla – kritiken har snarare gällt att det kvalificerade samtalen i  avskilda salar varit just avskilda och dyra. Att Zelmerlöv marknadsför sin bok om ”Den moderna gentlemannen” beror knappast på mässans läsfrämjande ambitioner.

Bokmässan 2018

Guldkornen hittar man oftast genom slumpen; ett montersamtal man passerar, en kollegas rekommendation, ett missat möte som gav möjlighet att lyssna på de allt intressantare montersamtalen som hålls av tidningar och tidskrifter, där debattscenen växer av att vara intimare.

Vi lever i en turbulent tid där politik, makt och traditioner skiftar hamn. Lugnande då att skandalomsusade Svenska Akademien också  presenterar projektet intensivsvenska om litteratur för nyanlända unga, och Rinkebyskolans Nobelprojekt. Mer oroande att vi inte har en ny regering, men (ex)politiker som på deckarfestivalen Crimetime, säljer biljetter till författarmiddag med Thomas Bodström (s) och Per Schlingmann (m).

Ryskamerikanska journalisten och författaren Masha Gessen är mässans stora namn, jämte Nawal El Saadawi, läkare, feminist, den arabiskspråkiga världens kanske viktigaste författare och ofta Nobelpristippad. Svenska förläggaren Gui Minhai, för tredje året i kinesiskt fängelse,  är däremot bara symboliskt inbjuden till mässan, i en sorglig tradition.

För även om årets program lockar stort med litteraturens form, verkan och makt – Rum för poesi expanderar, de många samtalen om familjens gränser och kärlekens former, om vägen till skrivandet – förblir yttrandefrihetens villkor en central stridsfråga.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Bokmässan 2018

Mer i ämnet