Foto: Privat

”En högteknologisk framtidsras”

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Olenfalk är en av dem som kommer sitta i publikhavet i Globen i helgen, när EM-finalen i Starcraft 2 görs upp.

För en och en halv månad sedan köpte han biljetten till mästerskapet.

– Jag är inte så väldigt bra på att spela själv, men jag gör det en hel del. Däremot följer jag ganska många spelare som streamar sina matcher och turneringar på nätet, och flera av dem kommer hit, säger han.

Esport

Starcraftstjärnor

Tre av namnen på startlistan som han hoppas på är den svenska spelaren Thorzain, fransmannen Stephano, och ukrainaren White Ra – en av Starcraftvärldens stora stjärnor.

– Egentligen är White Ra inte jätteduktig, men han är rolig och har jättestor publik på det han streamar. Han har hittat på egna ”special tactics”. Att ha störst publik behöver inte betyda att man är bäst på att spela, han är skön så folk gillar honom, säger Thomas Olenfalk.

Vad är tjusningen med att se e-sport live på en arena?

– De som är riktigt bra på att spela har sådan otrolig talang, det är kul att se. Det är inte som fotboll då två stora lag bara spelar om bollen, det är mer än så. Och sedan har man ju spelare som man hejar på så det är spännande.

Spelarna kan välja att vara en av tre olika raser i spelet. Vilken favoritras man har kan också skapa sympatier bland supportrarna.

– Jag är bara rasen Protoss när jag spelar, en högteknologisk framtidsras kan man säga. Eftersom jag kan den rasen bäst kan det vara kul att se matcher med Protoss, säger Thomas Olenfalk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Esport

Mer i ämnet